Wat ik zeggen wou

Gezondheidsplein

Texel werkt op dit moment hard aan kustversterking om te anticiperen op een stijgende zeespiegel. Met de zorg op Texel is precies hetzelfde aan de hand: de toename van het aantal ouderen en chronisch zieken op Texel en daarmee de vraag naar zorg overstijgt binnenkort de mogelijkheden om die op te vangen. Ook daar zouden we als eiland op moeten anticiperen. "Kustversterking" om overstroming in de zorg te voorkomen dus. Dat vraagt niet alleen een geoliede samenwerking tussen zorgverleners, maar ook een nieuwe visie op gezondheid die eilandbreed wordt gedeeld.

In deze visie van 'Positieve Gezondheid' gaat het erom dat mensen weten hoe ze gezond kunnen blijven en kunnen omgaan met uitdagingen op lichamelijk, emotioneel en sociaal gebied. Mensen helpen elkaar daarbij. Inwoners, gemeente, zorg- en welzijnsaanbieders en andere partijen, zoals scholen, verenigingen en ondernemers dragen daar allemaal aan bij, vullen elkaar aan en versterken elkaar. Doordat Positieve Gezondheid een brug slaat tussen zorg en welzijn worden oplossingen niet langer als vanzelfsprekend en uitsluitend in het medische circuit gezocht. Dit leidt onder andere tot minder verwijzingen naar de (duurdere) specialistische zorg. En als er meer wordt ingezet op welzijn en mensen lekkerder in hun vel zitten, hebben ze minder medische zorg nodig. Uit onderzoek blijkt dat als de focus verschuift van medisch handelen naar welbevinden, de vraag naar medische zorg na 2-3 jaar gemiddeld met 20% afneemt.

Vanuit deze visie heeft een groot aantal Texelse zorgverleners elkaar gevonden in het plan om samen te gaan werken in een nieuw te bouwen 'Gezondheidsplein'. Partijen zijn (o.a.) huisartsen, wijkverpleging, apotheek, fysiotherapeuten, geestelijke gezondheidszorg, het sociaal team van de gemeente en Texels Welzijn. Men kan hier terecht met medische vragen, maar ook met vragen op sociaal maatschappelijk gebied of op het gebied van leefstijl en bewegen. De beoogde locatie van het Gezondheidsplein (Den Burg-Zuid) is ideaal; dichtbij de TXL Sporthal, het onderwijs en diverse verenigingen. Het Gezondheidsplein kan daardoor een belangrijke sleutelrol vervullen in het zijn en blijven van een eiland met vitale inwoners en veerkrachtige gemeenschappen. Ondersteund door een landelijke subsidie en door Texelse fondsen is nú het moment om onze plannen te verwezenlijken.

In tegenstelling tot de kustversterking waar het initiatief bij het Rijk ligt, is voor de versterking van de zorg op Texel de gemeente voor een belangrijk deel verantwoordelijk. Het gaat immers om de kwaliteit van leven van alle Texelaars, nu en in de toekomst. Op aangeven van zorgcoöperatie Texel Samen Beter hebben inwoners en zorgverleners de handen inéén geslagen en lopen er inmiddels diverse goede initiatieven (bijv. Welzijn op Recept en Bewegen op Recept), welke binnen het Gezondheidsplein een verdere impuls zullen krijgen. De steun en inzet van de gemeente hierbij is onmisbaar.

Op 16 oktober a.s. spreekt de gemeenteraad zich uit over de realisatie van het Gezondheidsplein. We roepen de raad op dit onderwerp niet alleen als een vraagstuk op het gebied van ruimtelijke ordening te benaderen, maar als een zorgvraagstuk. Laat deze unieke kans om echt iets te betekenen in de 'kustversterking' van de zorg niet voorbij gaan, de tijd dringt!

Joost de Veer, coöperatie Texel Samen Beter; Katrijn van der Vlerk, Omring; Jacquelien Dros, huisarts; Brigitte Hollands, Texels Welzijn: Henri Venema, apotheker; Henriëtte Timmermans, fysiotherapeut; Fanneke de Winter, huisarts.