Berry en Ralph Koning.
Berry en Ralph Koning. Foto: Bremakker

De Bremakker op weg naar 50-ste verjaardag

Vakantiepark De Bremakker, een begrip al bijna zo oud als het eiland zelf. Het was Joop Koning, vader van de huidige eigenaren Ralph en Berry, die de term "natuurgericht kamperen" introduceerde in 1991. Een term die nog steeds de sfeer van de Bremakker typeert, al zijn ze natuurlijk wel met hun tijd meegegaan. We spreken af met Ralph op het park aan de Tempelierweg in De Dennen.

De Bremakker is geen alledaags vakantiepark. Hier geen schuttingen, pergola´s en complete bloementuinen. De natuurlijke omgeving staat hier centraal. "Dat is zo geweest zolang ik me kan herinneren, en dat is dus nog steeds zo", vertelt Ralph.

Ondanks dat het park beschikt over 32 kampeerplaatsen en 150 chaletplaatsen, oogt het vriendelijk, knus en ruimtelijk tegelijkertijd. "Dat komt omdat we er veel aan doen om alles zo natuurlijk mogelijk te houden. Geen coniferenhagen hier, maar bomen en heide en ruimte tussen de chalets. Als we alles op elkaar zouden proppen, zouden er veel meer chalets op kunnen. Maar dat willen onze gasten niet en dat willen wij niet. De auto´s worden hier ook niet bij de tenten geparkeerd. Dat past niet bij ons park. Wel staan er karretjes waar mensen hun spullen op kunnen leggen om ze naar de tent te slepen."

Zonder teveel geitenwollensokkerig te zijn, geeft Ralph aan wel een echt natuurmens te zijn. "Er is niets wat ik liever doe dan lekker buiten bezig zijn. Ik weet er ook veel van. Ik ken de planten en de mossen en ik weet wanneer ik wat kan snoeien. De administratie en de receptie zijn natuurlijk belangrijke zaken die erbij horen, maar zeker niet mijn favoriete onderdelen. Dat is het domein van onze vrouwen Bianca en Ilonka. Laatst kwam iemand ook met een opmerking over de tuinman die iets toegezegd zou hebben. Die tuinman was ik. Maar ze zien mij niet voor de directeur aan als ik op een trekkertje in mijn oude kloffie voorbij kom rijden."

Precies die opmerking, is misschien wel het grootste onderdeel van het succes van De Bremakker. "We runnen De Bremakker met zijn vieren. Berry en zijn vrouw Bianca en mijn vrouw Ilonka en ikzelf. We zijn hier het college van burgemeester en wethouders van ons eigen dorp. We hebben 711 bedden en zijn dus een groter dorp dan De Waal he! We zijn een hecht team waarbij ieder zijn eigen hoofdtaak heeft. Dat is bij mij dus het buitenterrein en bij Berry bijvoorbeeld de horeca. Al help ik hem daar natuurlijk ook, dat geldt voor de anderen trouwens ook. Waar we heel duidelijk in zijn, is dat we het samen doen. We steunen elkaar, als een gast neerbuigend doet over iemand die hier werkt, hebben ze een kwaaie aan me. Het is ons park en iedereen is hier even belangrijk."

Juist doordat iedereen elkaar in zijn of haar waarde laat, heerst er op De Bremakker nog echt een positief campingsfeertje. Mensen groeten elkaar hier en kijken naar elkaar om. "Ik ken zelf de gasten ook bijna allemaal bij naam. De Bremakker bestaat volgend jaar vijftig jaar. Heel veel gasten zijn terugkerende gasten. Het is nu al lastig om er volgend seizoen tussen te komen. Daar spreekt veel waardering uit. Mensen vinden het sfeertje hier gezellig en we proberen regelmatig wat leuks te organiseren."

Ik ken zelf de gasten ook bijna allemaal bij naam

Ralph blikt ook even snel terug op de historie. De Bremakker stamt al uit 1955, toen het al door familie als kinderkamp geëxploiteerd werd. "In 1970 werden onze ouders Joop en Janny eigenaar en richtten zij zich op de ‘moderne toerist’. De oorspronkelijke camping is langzaam maar zeker doorgegroeid met onder meer het Bosveld, het Weideveld, het Heitje en het Akkerveld als laatste. Maar we hebben daarbij juist ruimere plekken gecreëerd om het natuurlijke karakter te behouden. Want dat is je kracht. Maar dat je een natuurlijk park hebt, betekent niet dat er geen luxe is. Zo heeft iedere kampeerplaats zijn eigen sanitair."

Op de vraag of privé en werk niet door elkaar gaat lopen zegt Ralph het volgende: "Natuurlijk overlapt het veel. We zijn ondernemers en we weten waar we goed in zijn. Die laagdrempeligheid en ons niet anders voordoen dan we zijn, is daar onderdeel van. Dus het vakantiepark is onze tuin en we lopen hier graag rond en gasten rekenen daar ook op. Maar ja, er is gelukkig ook tijd voor privé. Bijvoorbeeld de woensdagavond met het Runningteam dat bij velen wel bekend is inmiddels. Na het daadwerkelijke hardlopen, wordt er nog een biertje gedaan in de kantine."

Lees het hele interview vanaf maandag op de website van TOP.