De Koog afgelopen zomer. Foto ter illustratie.
De Koog afgelopen zomer. Foto ter illustratie. Foto: Job Schepers

"Ergernis richt zich dus niet op de agenten"

"Wat voor zin heeft het om nog aangifte te doen, wanneer dit is wat er uiteindelijk mee gebeurt?", moppert een ondernemer van een winkel in De Koog. Afgelopen hoogseizoen wisten ze, door als ondernemers goed samen te werken, twee jeugdige winkeldieven van 19 en 20 jaar te betrappen. Wegens 'een gebrek aan bewijs' ging de Officier van Justitie niet tot vervolging over.

TOP-manager Michel Gregoire, die naast zijn taken bij het Texels Ondernemers Platform, samen met zijn vrouw een winkel runt in de Dorpsstraat in De Koog, werd getriggerd door een bericht op de website van deze krant van 7 augustus. "Daar klopte werkelijk helemaal niets van. Ik snap dat jullie het ook moeten doen met de informatie die je krijgt, maar zoals het daar staat klopt het niet.'

Gregoire stoorde zich met name aan het feit dat de politie het succes leek te claimen, omschreven in de zinsnede: "Ze hadden foto's van zichzelf op social media geplaatst waarop zij herkenbaar in beeld waren met de gestolen goederen aan."

"Want dat is niet hoe het is gegaan. De ondernemer in kwestie had in de winkel al het idee dat de dames iets hadden gestolen, maar je kunt dat niet zomaar gaan beweren. Bovendien: als man tegen twee meiden, je hebt zo de poppen aan het dansen."

Daders werden op heterdaad betrapt, maar er kwam geen vervolging door justitie

Het echte verhaal is dat de ondernemer - die graag anoniem wil blijven - in de winkel al het vermoeden had dat er iets niet klopte. Toen de dames de winkel uit gingen, zag hij bovendien twee lege kledinghangertjes hangen. Hij ging snel het inmiddels lege pashokje in en vond de kaartjes van de shirtjes achter de passpiegel. Een truc zo oud als de weg naar Rome. "Ik ben achter de meiden aan gegaan en heb gevraagd of ik in hun tas mocht kijken. Dat mocht natuurlijk niet en dan kun je nog zoveel vermoedens hebben, maar je staat eigenlijk machteloos."

Om zijn collega-ondernemers te waarschuwen, zette hij een berichtje in de gezamenlijke appgroep. "We houden elkaar zo op de hoogte als er weer winkeldieven rondlopen of we een ernstig vermoeden hebben van winkeldieven. Ik had een foto van de meiden. Eén van de andere ondernemers is ze toen op gaan zoeken op Instagram. Ze had de meiden snel gevonden, op de foto met de shirts. Ze is toen een chatgesprek begonnen om hun vertrouwen te winnen en zo kwamen we er achter op welke camping ze zaten. Er is zelfs contact geweest met de ouders. Politie erbij gehaald en die kant op. Het ging inderdaad om mijn spullen en de meiden gaven al snel toe dat ze de kleren gestolen hadden."

Volgens de ondernemer verliep het gesprek rustig en was er van agressie geen enkele sprake. "De politie raadde aan om de dames te laten betalen en het daar maar bij te laten. Ik wilde toch aangifte doen. Maar je vraagt je af waarom. Er gaat dus niets mee gebeuren. De dames krijgen geen boete, geen officiële waarschuwing. Gewoon niets, behalve misschien een preek van hun ouders. Begrijp mij niet verkeerd, ik verwacht niet dat die meiden de gevangenis ingaan voor het stelen van twee T-shirts, maar het zou toch fijn zijn als er iets gebeurt. Als was met maar een officiële waarschuwing met gevolgen bij herhaling, of een boete."

Gregoire vult aan: "Je kunt de shirtjes niet meer verkopen. Ze zijn gejat en gedragen. Je houdt als ondernemer rekening met diefstal, maar het went nooit. Je krijgt er overigens wel zicht op. Je ziet vaak aan bepaalde maniertjes of mensen wat van plan zijn te stelen. Maar je kunt ook niet alles zien en je kunt iemand ook niet zomaar beschuldigen. Bovendien krijg je zoveel mensen in de zaak. Als er dan gestolen is en je doet aangifte, is het fijn dat er ook wat mee gebeurt."

Gregoire benadrukt dat zijn ergernis zich niet richt op de agenten. "Neem nu wijkagent van Marco van Duivenbooden. Die is echt oprecht betrokken en die baalt ook van dit soort situaties. Maar als de Officier van Justitie niet tot veroordeling over gaat, kan de politie op Texel daar helemaal niets aan veranderen", vervolgt Gregoire.

Volgens de TOP-manager wordt er vaak te makkelijk gedacht over winkeldiefstal: "Dan zeggen ze dingen als 'dat schrijf je toch wel af', maar daar gaat het niet om. Wat als mensen bij jou dingen meenemen zonder te betalen. Er wordt bijvoorbeeld ook vaak genoeg een beetje lacherig gedaan over mensen die zonder betalen het café verlaten. Dat is gewoon diefstal, dat moeten we met zijn allen niet vergeten."

Gregoire geeft aan zijn zorgen ook te delen met het college en de burgemeester. "Ik hoop dat zij zich achter de ondernemers scharen. In deze kwestie heeft geen ondernemer de regels overtreden en omdat hij overgaat tot aangifte in plaats van het af te doen met het laten betalen van de shirtjes, staat hij nu met lege handen. De politie is hier trouwens wel eerlijk in. Die zijn onderbezet en het opnemen van een aangifte kost veel tijd, terwijl het resultaat vaak nul is."

Michel waarschuwt wel. "Wij geven ook altijd aandacht aan mede door de gemeente geïnitieerde avonden, over hoe om te gaan met winkeldiefstal of geweld. Dit zijn van die avonden waar het bijvoorbeeld gaat over camerabeveiliging en hoe je de camera's het beste kunt ophangen. Maar als dat nergens toe leidt, waarom zouden we dan nog meewerken."

Gregoire heeft een punt. Benadeelde ondernemers die in het verleden foto's van clandestiene winkelaars op sociale media plaatsten, werden juist door de politie geadviseerd deze offline te halen. Het is namelijk al meer dan eens voorgekomen dat de rechter vervolgens oordeelt dat de dader hierdoor al genoeg is gestraft en bovendien wordt de ondernemer in kwestie dan niet schadeloos gesteld.

Tot slot heeft Gregoire ook nog een positief punt. "Het is prachtig dat de dader in ieder geval betrapt is. En je ziet het ook bij grote zaken als juwelier Tromp en de gestolen fietsen bij Bets. Mede door oplettendheid en een hechte gemeenschap worden zaken vaak opgelost. Er is altijd wel iemand die iets heeft gezien."