Verbreding autoweg N9 wordt afgeraden

Een verbreding van de N9 tussen Alkmaar en Den Helder naar twee keer tweebaans wordt afgeraden.

Dat blijkt uit een studie die de Antea Group onder de vlag van De Kop Werkt heeft uitgevoerd. Dat was in het kader van de bereikbaarheid van Den Helder en daarmee ook Texel. De Kop Werkt is het samenwerkingsverband van de gemeenten Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon.

Volgens een brief van burgemeester en wethouders in Den Helder is opwaardering van de autoweg tussen Alkmaar en Den Helder naar twee keer twee rijstroken kostbaar en ontlast het ook geen andere routes in de omgeving. Een alternatief om de route via Schagen (N245, N248 plus een stukje N9) op te waarderen wordt eveneens afgeraden, omdat het relatief kostbaar is en bij Schagen tot een toename van milieubelasting zou leiden.

De realisatie van een nieuwe twee keer tweebaans stroomweg tussen de A7 bij Middenmeer en Kooypunt in Den Helder zou volgens de studie de beste optie zijn voor een betere bereikbaarheid van Den Helder. "Dat leidt tot de vlotste verbinding tussen Den Helder en het autosnelwegennet ten noorden van het Noordzeekanaal."

Het Helderse college zegt geen voorstander te zijn van een verbreding van de N9 naar drie banen zoals Beter voor Den Helder, de grootste partij in Den Helder, eerder had voorgesteld. Idee was om bepaalde plekken een derde rijbaan aan te leggen om de doorstroming te verbeteren, maar dat leidt volgens het Helderse college tot onveilige verkeerssituaties.

Bereikbaarheid is een belangrijk onderwerp van gesprek in de Noordkop en werd ook meermalen als speerpunt genoemd tijdens de raadsverkiezingen in 2018 en de provinciale verkiezingen in 2019. In het coalitieakkoord van Texels Belang, VVD en GroenLinks wordt verbetering van de bereikbaarheid van het eiland als een speerpunt omschreven. Bedoeling is dat dat thema onderdeel wordt van het Toeristisch Toekomstperspectief waar het Texelse college mee bezig is.