De reünisten op het speeltoestel van de Thijsseschool, met de oorspronkelijke letters van de HBS.
De reünisten op het speeltoestel van de Thijsseschool, met de oorspronkelijke letters van de HBS. Foto: Job Schepers

"Komst HBS bracht breed onderwijspakket"

Een drukte van jewelste, veelal grijze haren. Het was dan ook alweer ruim zestig jaar geleden dat ze examen deden op de HBS. Afgelopen weekend kwamen ze bij elkaar in de Thijsseschool. Op de plaats waar het in 1956 begon.

Op het speeltoestel bleek dat de leerlingen van toen nog aardig kwiek waren en na het fotomoment waren er diverse toespraken, waaronder één van Corrie Eriks, waarnemend rector op de OSG.

"Alles werd uit de kast werd gehaald om die HBS hier maar te krijgen. In de archiefstukken van de gemeente is terug te vinden dat een van de argumenten die werden aangehaald om te pleiten voor een HBS, was dat gebleken was uit de keuring van de dienstplichtige Texelaars dat de Texelse bevolking een intelligentiepeil bezit dat overeenkomt met het landgemiddelde. U begrijpt dat was sowieso een hele opsteker. En nu, ruim zestig jaar later, bent u hier weer bij elkaar, als eerste groep leerlingen… En misschien besefte u het destijds helemaal niet zo, maar u bent onderdeel van een markante gebeurtenis in de geschiedenis op het eiland Texel. Met de komst van de HBS werd een breed onderwijspakket toegankelijk voor Texelse leerlingen, dat tot op vandaag nog steeds voortduurt."

Uitdagingen van toen en nu

Volgens Eriks zijn er behoorlijk wat raakvlakken tussen toen en nu: "Nu ruim zestig jaar later, speelt er wederom een vraagstuk omtrent het onderwijs. Vele gebieden in Nederland zijn door vergrijzing en toenemende trek naar Randstedelijk gebied bestempeld als krimpregio. Zo ook de kop van Noord-Holland en Texel. Het ministerie van onderwijs dringt dan ook aan op bestuurlijke samenwerking tussen voortgezet onderwijs scholen in krimpgebieden. Het is van belang om nabij een breed onderwijspakket aan te kunnen bieden. Voor de Texelse leerlingen, maar ook voor de sociale en maatschappelijke leefbaarheid van het eiland. Werknemers met kinderen zullen zich immers minder snel vestigen als geen er toegang is tot breed onderwijs op het eiland", sprak ze.

De gedreven roerganger van de OSG heeft er alle vertrouwen in. "Als waarnemend rector-bestuurder span ik mij daarvoor in, net als het op orde brengen van de kwaliteit van het onderwijs. Het afgelopen jaar was een uitdagend jaar voor de school, de inspectie van onderwijs beoordeelde de afdeling Havo als zeer zwak. En ook nu zie ik dezelfde energie als toen bij de oprichting. Dezelfde - krachtige energie en positieve flow om samen te bouwen aan goed onderwijs voor Texelse kinderen. De Texelse power om te strijden voor breed onderwijs is er nog steeds. De school is nog steeds van iedereen op het eiland. Er is een grote betrokkenheid bij de school. Op dit moment volgen bijna 700 kinderen voorgezet onderwijs op Texel. Ik voel mij vereerd dat ik hier vandaag even bij mag zijn. Om juist - nu we als school in een uitdagende periode zitten - terug te kunnen kijken naar het begin. Terug te kunnen kijken naar ruim 60 jaren een breed toegankelijk onderwijs op Texel. Met in al die jaren ook absoluut ups-and-downs, maar toch altijd overeind blijven en veerkrachtig terug komen. Daarom zal het ons nu ook nu weer lukken."

Verschillen ziet ze gelukkig ook: "als ik terug lees in de stukken dat vooral de leerlingen uit de klassen 1 en 2 zich regelmatig moeten melden voor een standje bij de directeur omdat zij nog niet weten hoe ze zich moeten gedragen en dat dit in de bovenbouw klassen veel beter gaat, moet ik lachen. Nu is het juist andersom."