Mariska Witte en Cadanza.
Mariska Witte en Cadanza. Maarten op den Drink // ODD Fotografie

Mariska Witte met Cadanza Nederlands kampioen eventing

Mariska Witte uit Den Burg is zaterdag met haar paard Cadanza in het Gelderse Hattem Nederlands kampioen eventing in de Z-klasse geworden.

Mariska sleepte de Nederlandse titel in de wacht tijdens Molencaten Ruiterdagen waar de Nederlandse kampioenschappen eventing van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) werden gehouden. Eventing is een combinatie van dressuur, springen en cross, vergelijkbaar met de samengestelde wedstrijden die een paar weken geleden bij Den Burg werden gehouden. De Z-klasse is de hoogste klasse die er is in de paardensport.

Mariska begon sterk met een score van 70 procent in de dressuur, waarmee ze meteen aan de leiding kwam. Het onderdeel springen ging minder goed, nadat Cadanza opeens in paniek was geraakt van een statafel in de ring. Mariska kreeg dat ter plekke niet meer opgelost, waarna er tijdens het springen drie balken van de toestellen vielen. Dat leverde twaalf strafpunten op. Mariska had echter voldoende punten om aan de afsluitende cross mee te doen, waarbij ze met Cadanza een parcours van drie kilometer met obstakels moest afleggen. Dat moest op snelheid binnen een vastgestelde tijd en dat verliep vlekkeloos. "Cadanza liep foutloos en binnen de tijd." Na het beƫindigen van de cross was Mariska in de veronderstelling dat een podiumplaats er door de fouten bij het springen niet in zit, waardoor ze al bijtijds terug ging naar het eiland om de laatste boot te halen. Ze meldde zich af voor de prijsuitreiking en kreeg vervolgens onderweg alsnog te horen dat ze Nederlands kampioen was geworden. Mariska was de enige die de cross foutloos en binnen de tijd had gereden, waardoor ze een tiende punt meer had dan Joane Spliethof die tweede werd. Brons was er in de Z-klasse voor Floor van Gelderen.

Het was de eerste keer dat de Texelse Nederlands kampioen eventing in de Z-klasse werd. Met haar paard Cyrana was ze eerder al wel twee keer tweede geworden op het NK eventing in de L-klasse en de M-klasse. Een paar weken geleden was ze ook al eerste bij de samengestelde wedstrijden op Texel. Leonie van Schaik uit Den Burg reed in Hattem eveneens in de Z-klasse en pakte daar met Elviro la Grande de vijfde plaats. Zij had de pech dat ze tijdens de wedstrijden een ijzer en een kalkoen (metalen dop van een hoefijzer) verloor, waarna ze besloot verder rustig aan te rijden met Elviro la Grande en een paar tijdfouten op de koop toenam.