Brouwmeester Nico Derks tapt een glas van het nieuwe Stoombock uit de tank.
Brouwmeester Nico Derks tapt een glas van het nieuwe Stoombock uit de tank. Foto: Gerard Timmerman

Brouwer tapt eerste biertje Strender Bokkentocht

Nico Derks, brouwmeester van Brouwerij TX in Oosterend, tapt voor deelnemers aan de Strender Bokkentocht, afgelopen zaterdag rechtstreeks uit de brouwketel een vers biertje van het nieuwe TX Stoombock

De dag begon met een rondleiding in de brouwerij aan de Slotskolk, waar Derks het brouwproces uit de doeken deed. Na afloop kon het bockbier worden geproefd, geserveerd met een stukje gerookte ham, dat voor de gelegenheid was bereid met bockbier.

Aansluitend testten de deelnemers aan de proeverij in drie horecazaken in Oosterend twaalf verschillende soorten bockbier. Daarvan kwamen liefst vijf bockbieren van Texelse bodem. Het was voor de zevende keer dat de Strender Bokkentocht werd gehouden, de animo is inmiddels gegroeid tot 235 deelnemers. De bierproevers gingen heen en weer tussen Strends End, Het Cafeertje en Bistro 't Kerckeplein.

Smaken verschilden, maar bij velen vielen, zoals wel vaker op proeverijen, de wat zwaardere bockbieren het meest in de smaak. Favoriet waren onder meer de Stoombock, 't Loeder van het Brouwers Genootschap en de IJsbock van SNAB.