Johan Bol in zijn tuin aan de Schilderweg.
Johan Bol in zijn tuin aan de Schilderweg. Foto: Gerard Timmerman

Texelaars mogen wel wat trotser zijn

Waar ben je geboren en getogen?

Ik ben geboren in Leiden in 1954. Opgegroeid in Zoetermeer, toen ongeveer zo groot als Den Burg, met heel veel polders en slootjes waar je lekker kon spelen, vissen etc. Ik heb daar een heerlijke jeugd gehad. Doordat mijn vader op mijn 15e overleed, net voor mijn eindexamen LTS, vergat ik mij op te geven voor een vervolgopleiding. Mijn oom heeft voor mij toen een opleiding bij het staatsbedrijf der PTT geregeld. Tot ik in dienst moest was ik nog nooit boven de lijn Enkhuizen/Alkmaar geweest. Toen ik overgeplaatst werd van Hollandse Rading naar Den Helder, ontmoette ik mijn ex-vrouw, een Texelse. Na eerst een aantal jaar in Zoetermeer te hebben gewoond, ben ik op 14 januari 1970 met mijn ex-vrouw en dochter Saskia geëmigreerd naar Texel; 3 maanden later werd mijn zoon Joost geboren.

Hoe sta je in het leven?

Ik kan van vele dingen genieten, waaronder lekker wandelen in de natuur; lekker eten en drinken met familieleden en/of vrienden; ook het koken zelf doe ik met veel plezier en liefde. Verder zit ik graag bij mijn vijver om met een biertje in mijn knuistje te kijken naar de vissen, de kikkers en ander leven in de vijver. Ik hou ook veel van muziek luisteren en ben fan van Neil Young en Alvin Lee.

Mijn opgewekt humeur sleept me door het aardse tranendal heen, zeg ik altijd. Dat moet wel als je op dodenherdenking geboren bent, en de vlag altijd half stok hangt als je jarig bent. Ik vind het heel naar als mensen ruzie maken over wie er op dodenherdenking mee mogen doen, of herdacht mogen worden. Ik kan sowieso slecht tegen ruzie, dat vind ik zinloze acties.

Hoe haalt iemand het in zijn creatieve paasei dat te doen

Wat voor werk doe je, of heb je gedaan?

Ik heb 40 jaar met veel plezier bij KPN gewerkt. Hierdoor ben ik in vrijwel elk huis op Texel geweest en heb veel verschillende interessante mensen ontmoet. Ik kan er heel erg van genieten als ik bij klanten kom en zij mij met trots hun tuin, huis of bedrijf laten zien. Dit verrijkt mijn leven. Sinds 9 jaar heb ik een eigen bedrijfje 'Johan Bol Communicatie'.

Wat doe je naast je werk zoal op Texel?

Wat klusjes in en rond de tuin. We hebben een grote tuin en daar is altijd wel wat in te doen. Ik vind het heerlijk om hout te zagen en te kloven voor de kachel. Grasmaaien, heggen knippen enz. doe ik ook graag. Verder maak ik zelf compost, dat doe ik al vanaf mijn 15e jaar. Die compost gebruiken we weer in onze moestuin, want we willen die zo biologisch mogelijk bewerken. Ik hou van recyclen, dus repareer graag dingen die stuk zijn gegaan. Het geeft mij veel voldoening als ik ze weer aan de praat krijg. Ook hebben we een zomerhuisje en veel gasten vinden het gezellig om een praatje te maken.

Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik heb meerdere favoriete plekken, waaronder het Hoge Berggebied, de Nederlanden/Slufter, maar ook de Horsmeertjes, de Hors en de Geul en niet te vergeten De Bollekamer, De Dennen en de Eierlandse Duinen.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ze zijn behulpzaam, vriendelijk, grappig en tolerant. Ook hebben ze meestal tijd voor een praatje. Ze mogen wel wat trotser zijn op hun eiland en op hun eigen kunnen.

Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Toen ik hier 43 jaar geleden voor het eerst kwam vond ik het al een prachtig eiland. Nu wordt er heel veel aan de natuur geknutseld. Ik vind echter dat er opgelet moet worden dat we daar niet in doorschieten.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het weren van toeristen en bewoners in natuurgebieden. Bij de Slufter kun je niet meer bij de slenken komen; op de Hors staan ook paaltjes met touwtjes. Waarom kan het pad van de Muij niet het hele jaar open zijn?

Meer vuilnisbakken op plekken waar mensen spullen kunnen dumpen. Het is helemaal niet erg als je een leeg flesje of zakje een tijdje mee moet slepen, maar je moet het wel een keer kwijt kunnen. Hierdoor zou er mogelijk minder zwerfafval zijn.

Waar kun je je op Texel over verbazen?

Toen ik laatst aan het wandelen was zag ik dat er hondenpoepzakjes aan prikkeldraad waren gebonden. Toen dacht ik bij mijzelf 'hoe haalt iemand het in zijn creatieve paasei om dat te doen; en waar is het misgegaan?'

Wat verdient meer aandacht op Texel?

Aansluitingen van fietspaden op elkaar. Bij de Schilderweg moet je als je fietst vanuit Den Burg oversteken. Het is zo gemaakt dat je dan moet stoppen, en daarna een haakse bocht moet nemen om op het fietspad aan de overkant te komen. Dit is haast niet te doen. Ik heb ook wel eens gezien dat een hondenkar daarbij om sloeg, waarbij de geschrokken hond de weg op rende; een levensgevaarlijke situatie. Ook toeristen snappen er niets van en anderen doen maar wat; als ik met de auto aankom rijden ze vaak als spookrijder aan de verkeerde kant van de weg.

Ook bijvoorbeeld de aansluiting van het fietspad Nieuwlanderweg / Postweg verdient aandacht; het is zeer onoverzichtelijk.

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Minstens twee: TESO, die ons al jaren tegen een zo laag mogelijke prijs met heel mooi materiaal met de rest van de wereld verbindt. De organisatoren van Texel Blues, die al 32 jaar een perfect festival op poten zet. Ik kijk er nu al naar uit.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Als je trots op je eiland bent, vind je het fijn als andere mensen er ook van kunnen genieten. Ik heb mij ooit voorgenomen om op een plek te gaan wonen waar mensen vakantie vieren. Dat is goed gelukt. Door het toerisme zijn onze voorzieningen als in een middelgrote stad.

Wat doe je over 5 jaar?

Ik hoop dat ik dan samen met mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen net zo door kan leven als nu.

Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van…' willen zien?

Wil Maas, mijn vroegere buurvrouw bij wie ik nog wekelijks op de koffie ga.