Anders bekeken...

Hij reed het liefst op zijn trekkertje naar school, want fietsen was niets. "Ome Klaas fietst ook niet", was zijn antwoord als ik opperde dat het toch wel handig was. Het zwemdiploma ook niet nodig. "Ik kan toch goed zwemmen? Ome Klaas heeft ook geen A of B." Ik moest deze week lachen net als toen. Alle kinderen op trekkertjes in een lange sliert.

"Als het kalf verdronken is ..."

"Niet alles kan." De 12 apostelen onder leiding van Remkes moeten een andere Waarheid prediken, want uit de massale opkomst blijkt inderdaad: dat je niet alles kunt zeggen. Op een foto die voorbijkomt staat Annegeer lachend voorop met "betrouwbare feiten, geen oneerlijke verwijten" in haar hand (zie pagina 9 red.). Annegeer is de dochter van "Ome Klaas" en opvolger op de boerderij. Ze rijdt net zo makkelijk op de trekker en kreeg een groot voorbeeld van haar vader en Oma Geertje. Ze lacht alleen als een boer met kiespijn. Ik zit met het rapport voor me en verbaas me over de eenzijdige belichting van de situatie. Waren ze bezig naar een uitkomst toe te werken? Onze lucht bevat 80% stikstof, het is een cruciaal element, met water vormt het ammoniak, en in de lucht stikstofoxide. Alle eiwitten bevatten in ons lichaam stikstof; aminozuren. U kent vast het vloeibare stikstof tegen wratten, of een stinkende sloot. De anesthesie, heel veel elementen, hebben de grote rijkdom van stikstof.

Als u denkt dat u STIKT heeft u het mis, want u ademt doordat uw CO2-gehalte te hoog is. U gaat sneller ademen om het CO2-gehalte naar beneden en het O2 zuurstofgehalte omhoog te krijgen. En laat nu net die boer voor veel O2 zorgen. 1 hectare maïs absorbeert 22 tot 44 ton CO2 per jaar en produceert 16 a 32 ton O2 per jaar. Meer dan een hectare bos. In het Programma Aanpak Stikstof, 51 bladzijden, waarin compensatie geopperd wordt, lees ik niets hierover. Schouten heeft het advies zo doorgestuurd, zonder enige kanttekening. In de korte termijn maatregelen wordt de veehouderij als eerste genoemd. Boeren bij natuurgebieden moeten worden uitgekocht. De Natura 2000 gebieden waar we als eiland middenin liggen zijn heilig. Dat de NOx , de stistofoxiden van het verkeer 137, 3 en van de landbouw 41, 4 zijn, en dat de lucht-en scheepvaart totaal niet zijn meegenomen in het rapport, was Carola blijkbaar niet opgevallen. Ik geef Annegeer gelijk, eerst alles boven tafel en dan pas praten. Want anders verdrinken we straks ook als we kunnen zwemmen zonder diploma.

Jozien

Ik geef Annegeer gelijk, eerst alles boven tafel, dan pas praten