Wat ik zeggen wou

Omdat ik me zorgen maak over de toekomst van de ijsbaan, een groengebied dat zich leent voor behoud en verbetering, ben ik me gaan verdiepen in de nieuwe parkeer- en verkeerplannen, opgesteld door een extern bureau in opdracht van de gemeente. Tot mijn grote verbazing lees ik in de (concept) nota dat er géén tekort aan parkeerplaatsen bestaat in Den Burg, maar een disbalans: aan de noordzijde van het centrum zijn de parkeerterreinen (op maandag in het hoogseizoen) bijna vol, waardoor er zoekverkeer ontstaat, aan de zuidzijde hebben de parkeerterreinen voldoende restcapaciteit om het zoekverkeer vanuit het noorden een plaats te bieden. Deze disbalans is voornamelijk het gevolg van onvolledige en onduidelijke parkeerverwijzingen.

Geen parkeergebrek

Met een aantal omwonenden van de ijsbaan ben ik onlangs gestart met een petitie tegen de plannen van de gemeente om de ijsbaan te veranderen in een parkeerterrein. De Partij voor de Bomen op Texel ondersteunt deze actie en zou graag willen dat het beetje groen dat er nog is in Den Burg juist behouden blijft. Dus geen auto's, geen parkeerplaatsafval zoals vieze wc-papiertjes, zakdoekjes, plasticjes, blikjes en peuken. Er liggen momenteel hondendrollen, dat klopt, maar die verdwijnen niet als er honderd auto's bij komen. We vrezen bovendien dat het parkeerafval tussen het groen in zal waaien of in de vijver en slootjes gegooid zal worden!

Den Burg-zuid heeft al relatief veel parkeerplaatsen en in de plannen van de gemeente komen er nog veel plaatsen bij. Het gemeentehuis, Stayokay, straks bij de OCT, sporthal ( krijgt 180 parkeerplaatsen!) en bij het nieuwe Gezondheidsplein. Langs de Emmalaan zijn parkeerplaatsen getekend in de nieuwe plannen. Bij de bushalte aan de Elemert is al een parkeerterrein, dat uitgebreid gaat worden, de Keesomlaan en Haffelderweg hebben al parkeerplaatsen en in de toekomst zijn ook nog eens nieuwe parkeerplaatsen bedacht bij Bieb/ Young4Ever/ Artex, op de plek van de Thijsseschool. Deze school zal afgebroken gaan worden om plaats te maken voor nieuwbouw, het bijbehorende parkeerterrein aldaar zal ook een stukje van de ijsbaan gaan opeisen. Meer parkeren geeft meer verkeer, meer troep, meer uitlaatgassen en fijnstof. Het aantal parkeerplaatsen in Den Burg-zuid overschrijdt op een belachelijke wijze de gemeentelijke norm van één plek per woning. Ik lees ook dat de gemeentelijke kosten voor het creëren van één parkeerplaats €6.425 zijn.

Pieternel Geurtz, Den Burg