Coalitie mild voor

eigen college

De kans dat de motie van afkeuring van D66 het daadwerkelijk gaat halen tijdens de komende raadsvergadering lijkt klein (vervolg pagina 1). De coalitiepartijen Texels Belang (TB), VVD en GroenLinks lijken de motie niet te gaan steunen.

William Witte (TB) gaf aan dat hij het ook een kwalijke zaak vindt dat het college de raad niet heeft geïnformeerd, maar vertrouwt erop dat het niet weer gebeurt en dat intern grondig wordt uitgezocht hoe dit is misgegaan. De VVD gaf in de persoon van Peter van Sijp aan 'een motie van afkeuring een zeer zwaar middel te vinden' en GroenLinks mengde zich überhaupt niet in de discussie met de eigen wethouder Jaap Vlaming.

De wethouder ging diep door het stof, al gaf hij aan dat hij het raar vond om op een plek te zitten van een traject waarbij hij niet betrokken was. Het was immers zijn voorganger Sander van Knippenberg die destijds wethouder was. Wel nam Vlaming verantwoordelijkheid voor de situatie die - mede is aangericht - door zijn voorganger. "Ik zat in de raad tijdens de kwestie Molenkoog toen de raad ook niet werd geïnformeerd. Toen vond ik zelf ook dat dat niet kon en dat vind ik nu ook. Waar het precies is misgegaan is moeilijk terug te halen. Onlangs kwam bij ons ook aan het licht dat niet alle activiteiten mee zouden kunnen naar de nieuwe sporthal. Dat het maatwerk zou worden waar wel en waar niet. Het nieuwe gebouw is veiliger, maar de eisen zijn ook strenger."

Het CDA en de PvdA beraden zich op hun beslissing, maar waren net als de D66 en Texel 2010 allerminst blij met de situatie en lieten dit ook zeer duidelijk merken.