Coalitie worstelt met plan fietspaden SBB

De gemeente neemt het beheer en onderhoud van de fietspaden van Staatsbosbeheer (SBB) over. Om dit te bekostigen wordt betaald parkeren bij de strandslagen niet afgeschaft, en wordt dit geld gebruikt voor het noodzakelijke onderhoud. Dat voorstel heeft het college van b en w aan de raad voorgelegd. De coalitie worstelt met het voorstel.

De staat van onderhoud van de fietspaden van SBB is al lang een doorn in het oog. Met als dieptepunt wel de zomer van 2018, toen een fietspad om veiligheidsredenen werd afgesloten. De fietspaden door de duinen worden veel gebruikt, ze zijn onmisbaar voor Texel als recreatieve routes. "Maatregelen zijn noodzakelijk", stelt het college. Maar SBB heeft er geen geld meer voor (over). "De middelen vanuit het Rijk zijn sterk verminderd. Op dit moment vindt alleen bekostiging plaats voor het toegankelijk houden van de natuurgebieden met wandelpaden."

Er zit wel een gevoeligheid in het plan: betaald parkeren op de strandslagen. In het coalitieakkoord van TB, VVD en GL staat namelijk dat dit wordt afgeschaft. Met name initiatiefnemer TB voelt er niets voor dit "kroonjuweel" te laten vallen. William Witte was in het jaarverslag van SBB gedoken. "Het college zegt dat ze niet de financiële middelen hebben, maar dat betwijfel ik. In het jaarrapport staat dat ze €142 miljoen op de bank hebben, waarvan €77 miljoen vrij besteedbaar."

"Met de rug tegen de muur"

Cijfers liegen niet, maar de werkelijkheid is ook dat de financieringsstructuur van SBB ondoorzichtig is. Het werk op het eiland wordt betaald uit twee bronnen: subsidies voor natuur en landschap (SNL) en inkomsten voor ingebruikgeving. Staatsbosbeheer ontvangt een bijdrage van ruim €33,-/ha voor recreatief medegebruik. Dat is Texelbreed zo'n €125.000,-. "Met dat geld moeten we van alles bekostigen: fiets- en wandelpaden, bebording, een deel van het toezicht, afspraken over evenementen en andere publieksactiviteiten", meldde Paul Rutten van SBB eerder. Verre van toereikend in ieder geval voor onderhoud van de fietspaden.

Onvrede bij veel Texelaars, maar ook bij SBB. Over het feit dat de gemeente al jarenlang parkeergeld int voor de strandslagen, maar dat de afspraak met de gemeente om in ruil geld beschikbaar te stellen voor onderhoud nooit is nagekomen. "De afspraken zijn wel gemaakt, maar nooit ondertekend", meldde wethouder Edo Kooiman dinsdagavond.

De 1 aprilgrap dat SBB daarom een eigen Mobiliteitspas zou invoeren, had daarom een serieuze ondertoon. Wethouder Edo Kooiman: "Als we er niet uitkomen, dan kan SBB zelf een parkeervignet invoeren op eigen terrein (en verliest de gemeente €750.000,- aan parkeerinkomsten). We staan met de rug tegen de muur. SBB geeft ons de ruimte om dit op een goeie manier te doen."

Meer op pagina 5.