Beheer en onderhoud fietspaden twistpunt

Verdeeldheid binnen de coalitie over het voorstel betaald parkeren op de strandslagen te houden en (een deel van) de opbrengst te besteden aan beheer en onderhoud van de fietspaden van SBB.

De rekensom pakt volgens wethouder Kooiman gunstig uit voor de gemeente. Beheer en onderhoud van de fietspaden kost naar verwachting jaarlijks €450.000,-. De strandslagen leveren €750.000,- op. Vergeleken met het verlies van de strandslagen dus een positief resultaat van €300.000,-.

Of de gemeente beheer en onderhoud zelf gaat doen, of dit – tegen vergoeding – uitbesteedt aan SBB, wordt later bepaald. Eerste hobbel van Kooiman is om de raad mee te krijgen. De meeste fracties zijn positief. "Een prachtige oplossing", zei Astrid van de Wetering. Thalia Houwing (CDA) vindt alternatief van twee parkeertarieven "niet vriendelijke voor de gasten."

De VVD is er nog niet uit. Peter van Sijp: "De toerist maakt geen onderscheid wie de eigenaar van het fietspad is. We zien in dat we moeten meebetalen. We beraden ons nog wie verantwoordelijk moet worden voor onderhoud en beheer."

GL worstelt met het plan. Elias Marseille: "We kunnen ons in de deal vinden, maar het is in strijd met het coalitieakkoord." De partij wil er over in gesprek met de coalitiepartners. TB (dat benadrukt wél goeie fietspaden te willen), wil gratis parkeren op de strandslagen terug en wil een andere dekking. Witte noemde de zogeheten parkeervergunning. Daarbij betaalt elke automobilist vooraf een vast bedrag en mag in ruil overal parkeren. Daarmee verdwijnen de parkeerautomaten.

Aan dat voorstel kleeft één groot probleem, vertelde wethouder Huisman naderhand. "Zo'n parkeervergunning is een vorm van leges. En die mogen alleen kostendekkend zijn, dus de vergoeding voor de administratieve afhandeling. Als gemeente mag je er geen winst op maken." Omdat op parkeerheffing wel mag worden verdiend, is voor het Texelvignet gekozen.

Het brede ongenoegen over de slechte staat van een aantal fietspaden van SBB, dat het onderhoud in veler ogen heeft laten "verslonzen", werd treffend tot uiting gebracht door oud-TB-raadslid en inspreker Roelie Bakker. Ze was door een val op een SBB-fietspad geblesseerd geraakt. "SBB heeft ervoor gezorgd dat ik nu kreupel ben. Ze zouden zich moeten schamen." Maar SBB moet wat haar betreft maar op een andere manier aan geld voor onderhoud komen. "Betaald parkeren vind ik verdrietig. Ik hoop dat de coalitie zich aan de afspraak houdt."

Het was galant, maar ook ironisch, dat Paul Rutten van SBB de hinkende Bakker in de raadszaal ondersteunde.