Schets van het Gezondheidsplein bij de kruising Elemert-Emmalaan-Beatrixlaan, waarin artsen en andere zorverleners willen samenwerken.
Schets van het Gezondheidsplein bij de kruising Elemert-Emmalaan-Beatrixlaan, waarin artsen en andere zorverleners willen samenwerken. Foto: Bron: Gemeente Texel

Uur van de waarheid voor Gezondheidsplein

"De toekomst is dichterbij dan jullie denken", benadrukte huisarts Jacqueline Dros de urgentie voor de realisatie van het Gezondheidsplein op de lokatie bij de kruising Emmalaan-Elemert (voorheen de Ferrever).

Huisartsenpraktijk Dros-Hoekstra is één van de participanten in dit centrum waar zorgverleners, zoals huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen, maar ook de apotheek, de GGZ, Geriant, de prikpost, het Sociaal Team, Stichting Welzijn Texel en anderen onder één dak komen. "We willen graag op één plek, dit is het moment. De situatie is urgent", verwees Dros naar de vergrijzing die in hoog tempo toeneemt, sneller dan aan de overkant. Terwijl het aandeel van de jongeren in de bevolking daalt. "Mensen in de laatste jaren van hun leven vragen meer zorg en hebben grotere zorgbehoeften. Dit gezondheidsplein betekent een betere gezondheid voor alle Texelaars."

Sleutelwoorden daarbij zijn positieve gezondheid (het vermogen zich aan te passen aan evt. beperkingen en de eigen regie te voeren) en samenwerking tussen verschillende zorgdisciplines. "Twintig procent van de hulpvragen die ik krijg, betreft geen medische zorg, maar ligt op sociaal-maatschappelijk vlak. Het is fijn om straks iemand bij de hand te kunnen nemen en te zeggen: hier ben je aan het goede adres voor advies. Als ik het nu zeg, gaan ze vaak niet."

Dros over de locatie aan de Emmalaan: "Vanuit Den Burg en de buitendorpen goed bereikbaar, per fiets, lopend en met de auto. Dicht bij het onderwijs, zodat gezondheid en educatie kunnen combineren en dicht bij de sportfaciliteiten die een belangrijke poot zijn in de preventie. Ik zou echt geen betere plek weten."

Ook het college ziet de voordelen en oordeelde eerder dit jaar positief over het principeverzoek om het perceel een maatschappelijke bestemming te geven. De gemeente is voornemens 1800 vierkante meter grond te verkopen aan de Stichting Gezondheidsplein. Bedoeling is dat er in de omgeving enkele honderden parkeerplaatsen komen, bestemd voor het Gezondheidsplein, maar ook voor de sporthal en andere voorzieningen in de omgeving.

Enige reserve tegen het plan kwam uit de hoek van de VVD. De partij is niet tegen het plan, maar wel bezorgd dat andere ontwikkelingen in de omgeving, zoals het Onderwijscentrum, de Groeneplaats, etc. op de beoogde plek tot complicaties kunnen leiden. Jur Schuiringa: "Er ontstaat een wirwar van infrastructurele werken in deze hoek. Ik ben een voorstander van de pauzeknop. Het is nu veel te onoverzichtelijk."

Ook Texels Belang beraadt zich nog op het plan, dat in de eerstvolgende raadsvergadering voorbijkomt. CDA, GL, D66 en de PvdA toonden zich warm voorstander. Dries Veltkamp: "Geweldig dat zoveel organisaties bij elkaar gaan zitten en elkaar ondersteunen."

Zandkoog

Ook in gezondheidscentrum De Zandkoog, een stukje verderop, staat de tijd niet stil. Door verdergaande ontwikkelingen in het centrum is er behoefte aan meer ruimte. Deze wordt gezocht in uitbreiding van het bestaande pand. Doordat het huidige bouwvlak is volgebouwd, wil het college van b en w meewerken aan het verzoek om het bestemmingsplan zodanig aan te passen dat kan worden uitgebreid. Dit heeft wel gevolgen voor het parkeerterrein. Dit moet opnieuw worden ingericht, om aan de norm te blijven voldoen. Het plan moet ook nog langs de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.