Natalie schrijft

Boedelscheiding

Hoewel je aan het begin van een liefdesrelatie er absoluut niet aan denkt dat ook jij wellicht zou kunnen gaan scheiden, gebeurt het helaas toch bij één op de drie relaties. Omdat er in zo'n geval heel veel te regelen valt nog een keer een column hierover. En wel over een onderwerp dat vaak nog over het hoofd wordt gezien. Waardoor de uiteindelijke verdeling veel langer op zich laat wachten omdat de betrokken partijen terecht pas akkoord kunnen geven op de echtscheiding of ontbinding nádat er overeenstemming is over alle onderwerpen van de echtscheiding en dus ook de boedelscheiding.

Ben je gehuwd onder Nederlands huwelijksvermogensrecht na 1 januari 2018? Dan vallen, kort gezegd, in de meeste gevallen de bezittingen die er voor het huwelijk al waren, niet in de gemeenschap. Erfenissen en schenkingen die gedurende het huwelijk plaatsvinden, vallen ook buiten de gemeenschap, zonder dat daarvoor een uitsluiting hoeft te worden vastgelegd.

Hebben jullie huwelijkse voorwaarden gemaakt, dan kan het zijn dat er niets gemeenschappelijk is. Meestal houden de huwelijkse voorwaarden een zogenaamd periodiek verrekenbeding in (het Amsterdams verrekenbeding). Er is dan sprake van bezittingen en schulden van ieder van de echtgenoten apart. De meeste echtgenoten vergeten helaas om jaarlijks hun overgespaarde inkomen te verdelen. Waardoor er bij het einde van het huwelijk alsnog verrekend moet worden om tot een echtscheiding te kunnen komen. Wat dat inhoudt lees je hieronder.

Als je in gemeenschap van goederen getrouwd bent, zijn alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk bezit. Behalve bezittingen die zijn geërfd of verkregen onder een uitsluitingsclausule. Bij een scheiding word je allebei eigenaar van de onverdeelde boedel. Dit gaat niet alleen over de inboedel, maar ook over de gemeenschappelijke woning, een boot, aandelen, een spaarloonrekening of een hypotheek. Deze onverdeelde boedel zal meestal verdeeld moet worden. Als het gaat om saldo op bankrekeningen is snel helder hoe je dat moet verdelen, maar als het gaat om bezittingen is het in veel gevallen niet mogelijk om alles door de helft te verdelen. Waardoor er naar de bezittingen gekeken moet worden én welke waarde die hebben.

Om te komen tot een boedelverdeling in deze column een korte checklist waar je zelf al mee kan beginnen:

1. Lijst met bezittingen opstellen

2. (Getaxeerde) goederen verdelen

3. Financiën (saldo) verdelen

4. Opgebouwd pensioen (tijdens huwelijk) verdelen

5. Bepalen wie welke schulden voor zijn/haar rekening neemt.

Voor de volledigheid: bij schulden kan je afspreken wie welke schuld voor zijn/haar rekening neemt. Het wezenlijke verschil is dat je bij een gemeenschap aansprakelijk bent voor schulden, ook al staan deze niet op jouw naam. Om tot de scheiding te komen moeten hier afspraken over worden gemaakt.

Bij het woonhuis zijn er met de huidige gunstige huizenmarkt twee opties mogelijk: Het huis verkopen en de opbrengst door tweeën delen, of één van de partijen uitkopen. De stap van de verdeling van het woonhuis kan pas worden afgerond met een handtekening bij de notaris voor het passeren van de akte nadat ook de bezittingen & schulden verdeeld zijn. Kortom besteed allebei ook echt tijd en aandacht aan alle facetten van de boedelscheiding. Kom je er zelf of samen niet meer uit? Vraag hulp bij een expert. Helemaal als er kinderen bij betrokken zijn.

Aloha,

Natalie Sylvette Bakker