Texelse boeren op weg naar Den Haag.
Texelse boeren op weg naar Den Haag. Foto: Danielle Kaczor

Texelaars voorop in boerenprotest

"Het was een ervaring om mee te maken en het doel is bereikt! We hopen dat we met de hele groep de laatste boot halen ja", laat Anina Bergamin weten. Zij reisde op de trekker mee met haar vriend Bart Witte, één van de veertien trekkerchauffeurs die naar het boerenprotest op het Malieveld in Den Haag trokken.

De Texelaars waren landelijk nieuws en werden het symbool van de boerenopmars die Nederland in zijn greep hield. Overal kwamen de beelden voorbij van de colonne Texelse trekkers op de boot. Ook op Twitter werd de foto vanaf de boot veelvuldig gedeeld door politici. Maandagavond vertrok de trekkerclub met de boot van acht uur, luid aangemoedigd. Veel van de chauffeurs hadden een passagier aan boord en daarnaast waren er nog mensen met de veegwagen. De dag erop vertrok er nog een bus met 32 Texelaars (vissers en boeren) om aan te sluiten bij het grootste protest van de Nederlandse boeren sinds zeker dertig jaar.

Arnold Langeveld, voorzitter van de Texelse afdeling van LTO, vergelijkt de actie van toen met die van nu. "Dit was veel massaler, heel indrukwekkend hoe alle sectoren achter elkaar staan! Ook de bijdrage van de visserij was indrukwekkend! En uiteraard de social media maken het intenser denk ik. Maar de rust waar deze massaliteit mee gepaard ging was ook bijzonder! Uitgezonderd dat de hekken plat gereden werden om op het terrein te komen. Daarmee werd ook het statement gemaakt dat de landbouw recht op haar doel afging vandaag", stelt Arnold die er ditmaal lijfelijk bij aanwezig was.

Veel Nederlanders volgden de actie op de voet. Zij zagen hoe de boeren het niet eens waren met het besluit van de Haagse burgemeester om 75 trekkers toe te laten op het Malieveld. Het werden er naar schatting meer dan zeshonderd. Nadat een trekker door een hek was gereden, trok een stoet het Malieveld op nadat zij een sluiproute tussen de bomen door hadden genomen. In die groep onder meer Pieter Langeveld. Behalve een omver gereden hek, bleef het overigens zeer vriendelijk. De eilanders waren verspreid geraakt in de massa en waar een aantal Texelaars het Malieveld al had bereikt, waren anderen nog druk op weg. Iconisch hierbij werden de beelden van trekkers - met de groen-zwarte vlag op de neus - over het strand richting Scheveningen. Eerst was het plan om daar te parkeren. "We stonden wel even geparkeerd, maar na kort overleg besloten we nog wat verder te gaan naar het Malieveld. Strand hebben we thuis ook", vertelde Anina lachend.

Dat de Texelse - en Groningse - boeren al voor dag en dauw waren vertrokken, was ook in Den Haag niet onder de radar gebleven. Diverse sprekers op het podium - waaronder landbouwminister Schouten - noemden Texel als voorbeeld van de protestdrang van de boeren. "Het is echt bijzonder! Dit is geschiedenis schrijven. Dat in drie van de zes praatjes de boeren van Texel worden genoemd, bezorgt mij kippenvel. Het maakt mij trots en emotioneel", laat Arnold dinsdagmiddag vanuit Den Haag weten.

Dat maakt mij trots en emotioneel

Van de slechte band tussen de agrarische sector en de media blijkt op Texel vooralsnog weinig sprake. Van alle kanten kwamen foto's en video's binnen van Texelse boeren. "Als je nog extra vragen hebt, hoor ik het wel. Ik stuur je gewoon wat door. Kijk maar of je er wat mee kunt", stuurt Natasja Garritsen die een lijntje heeft met demonstranten Robin en Yvonne Wijten van varkensbedrijf aan de Postweg.

In Den Haag vooral boeren, maar ook medewerkers uit de transport- en visserijwereld lieten zich niet ongemoeid. Ook zij zitten in de hoek waar de laatste jaren de klappen vielen. Op het podium werden onder meer vlogs - videoboodschappen - van Texelaar Martijn van den Berg (alias 'De schrijvende visser') van de TX19 afgespeeld. Wat het protest in Den Haag de boeren oplevert zal moeten blijken. Minister Schouten sprak uit dat als het aan haar ligt de veestapel zolang zij minister is, niet gehalveerd wordt. Mooie woorden voor de boeren, maar de minister gaat hier niet alleen over. Hoe het stikstofbesluit gaat uitpakken is nog niet besloten. Vorige week kwam een commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes met een adviesrapport om stikstofuitstoot terug te dringen. Eén van de maatregelen die daarbij werd genoemd, was het terugdringen van de veestapel in natura 2000-gebieden. Ook Texel valt binnen dit gebied.