Gert-Jan Ippen van Kogerstrand en Kees Bruin op de werkzaamheden bij Loodsmansduin. Links grond na chopperen.
Gert-Jan Ippen van Kogerstrand en Kees Bruin op de werkzaamheden bij Loodsmansduin. Links grond na chopperen. Foto:

Kwestie Kogerstrand opgelost

"We moeten niet terugkijken, maar vooruit. Ik ben blij dat de partijen elkaar gevonden hebben. Vanaf het moment dat we om de tafel zijn gegaan, zijn de gesprekken plezierig geweest", stelt Jolanda Kamphuis van De Krim. Sinds enkele weken is men op camping Loodsmansduin bezig met natuurverbetering ter compensatie voor graafwerkzaamheden die plaatsvonden op camping Kogerstrand in 2017.

Het leidde destijds tot de nodige onrust en zelfs verontwaardiging, niet in de laatste plaats bij oud-boswachter Kees Bruin. Maar hij is één van de mensen die nu tevreden aan tafel zit bij het gesprek. Daarnaast aan tafel onder meer mensen van camping Kogerstrand, Staatsbosbeheer en camping Loodsmansduin. Er zijn uitvoerige gesprekken geweest, waarbij de verschillende belangen werden afgewogen. Camping Kogerstrand maakte verlies en zoals bij ieder bedrijf is dat geen wenselijke situatie. Dat er daar wat moest gebeuren, is dus wel duidelijk. Met de kennis van nu kijkt De Krim ook met een andere bril tegen de werkzaamheden op Kogerstrand aan. Destijds was de specifieke kennis niet aanwezig, mede door een snelle overdracht. "Daarom hebben we nu samen met de verschillende partijen gekeken hoe er natuur gecompenseerd kon worden en daarnaast is gekeken naar een goed natuurbeheerplan voor de toekomst", vervolgt Kamphuis.

"Na de nodige discussies kwam er een adviesbureau van de overkant met te weinig kennis van de specifieke Texelse situatie. Ook raakten er ambtenaren bij betrokken van de Regionale Uitvoeringsdienst die nooit op de camping zelf waren geweest. Dat zorgde voor ongewenste situaties", stelt Bruin. Gert-Jan Ippen (camping Kogerstrand): "We mochten ineens geen stro meer leggen op de campingplaatsen. Dat was geen gebiedseigen materiaal. Dat dit al vijftig tot zestig jaren gebeurde, maakte blijkbaar geen verschil. Maar als je dit niet doet, gaat alles stuiven natuurlijk. Het gevolg was dat de hulpdiensten zich niet meer fatsoenlijk over de camping konden verplaatsen, met alle gevolgen van dien."

Plaggen en chopperen

Het eens zijn is één ding, uitvoeren is een ander. Wat kost het? Hoeveel moet er gecompenseerd worden en waar en op welke wijze? Staatsbosbeheer is niet tegen recreëren op de plaatsen waar dat nu gebeurt, De Krim wil graag een groene omgeving voor de gasten en op camping Loodsmansduin was ruimte om te compenseren. Wie zich nu rond de camping nabij Den Hoorn verplaatst kan best vreemd opkijken. Er liggen nu stukken min of meer kaal gemaakt terrein. "Dat ziet er voor velen heftig uit. Maar sommige terreindelen zijn geplagd en andere delen gechopperd. De begroeiing wordt hierdoor uiteindelijk juist diverser. Geef het even wat tijd. Het moet juist ook weer niet te snel groeien", legt Bruin uit. Plaggen is het verwijderen van de bovenste grondlaag met begroeiing en wordt op heidevelden veel gebruikt om de successie naar bos te stoppen en een meer gevarieerde heide te creëren. Chopperen is een vorm van verdiept maaien of van ondiep plaggen met als doel de afvoer van de overmaat aan voedingsstoffen en zuren die zich in de loop der jaren in de bovenlaag hebben opgehoopt.

"Ik ben blij dat we er samen uit zijn gekomen. Ik had uiteindelijk ook naar de rechtbank kunnen stappen, maar gelukkig bleek dat niet nodig. Nu zijn we gezamenlijk in goed overleg tot een oplossing gekomen", stelt Bruin.

"Er is veel gebeurd, waarbij we een hoop hebben geleerd. Zowel op de camping als net daarbuiten - op terrein van Staatsbosbeheer - is en wordt nu gecompenseerd. Met alle betrokken partijen kunnen we nu weer naar de toekomst kijken. Met unieke campings als Kogerstrand en Loodsmansduin waarop ruimte is voor natuur en voor recreatie", besluit Kamphuis.

Afbeelding