De nieuwe TXL Sporthal aan de Emmalaan in Den Burg die vanmiddag officieel wordt geopend.
De nieuwe TXL Sporthal aan de Emmalaan in Den Burg die vanmiddag officieel wordt geopend. Foto: Ton Zegers

Raad miste soms grip op bouw van sporthal

Verontwaardiging bij D66-raadslid Astrid van de Wetering tijdens de afgelopen raadsvergadering. Haar partij stelde een paar weken geleden met spoed vragen over het wel of niet kunnen doorgaan van evenementen in de nieuwe sporthal, maar dat liep anders dan verwacht.

Van de Wetering stelde de vragen vóór de oplevering van de nieuwe sporthal. Tijdens de raadsvergadering afgelopen woensdagavond kwam echter naar voren dat de antwoorden pas ná de oplevering van het nieuwe gebouw zouden komen. De verontwaardiging zat in het gevoel geen grip te hebben op de ontwikkelingen rond de sporthal. De vragen werden gesteld op 26 augustus, de oplevering was op 13 september, de raadsvergadering op 18 september en de antwoorden volgden op 24 september. Sinds de oplevering is het gebouw formeel eigendom van de gemeente en niet meer van de bouwer.

Zo zijn er meer ontwikkelingen geweest rond de nieuwe sporthal waar niet iedereen even gelukkig mee was. Meest opvallende daarvan was het BTW-verhaal. Bij de gemeente heerste de overtuiging dat de BTW van anderhalf miljoen bovenop de investering van €7,6 miljoen verrekend kon worden, totdat de fiscus in juli liet weten dat een kwart vermoedelijk toch niet kan worden verrekend. Dat betekent mogelijk een financieel nadeel van circa €340.000,-. De gemeente is nog in overleg met de fiscus, omdat er nog geen definitief standpunt is ingenomen. "Na ontvangst van de betreffende beschikking worden in overleg met de fiscaal adviseur de vervolgstappen bepaald." De gemeente bekijkt ook of de €340.000,- via de Specifieke Uitkering Sport kan worden gecompenseerd.

In september 2017 was er ophef in de raad, nadat Dries Veltkamp (PvdA) in de aanbestedingsdocumenten had ontdekt dat het college de oplevering van de nieuwe sporthal had verschoven van 2018 naar 2019. De gemeenteraad had dat liever rechtstreeks gehoord van het college in plaats van het zelf te moeten ontdekken in de stukken.

Op 18 oktober 2017 zette de raad, nadat een lang proces was doorlopen, het licht op groen voor de bouw van de nieuwe sporthal. Dat lange proces bestond onder meer uit de vraag of de exploitaties van Molenkoog en de nieuwe sporthal moesten worden samengevoegd. Dat gebeurde uiteindelijk niet. Woensdag 10 oktober 2018 begon Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Friesland officieel met de bouw van de nieuwe sporthal. Dat was volgens een zogeheten Design and Build constructie waar de raad in februari 2017 ter elfder ure mee instemde. Texels Belang stemde op 18 oktober 2017 uiteindelijk tegen de nieuwe sporthal, omdat die naar eigen zeggen de hoge kosten niet kon verantwoorden naar de bevolking. D66 stemde tegen het raadsbesluit, omdat in de Design and Build constructie geen geld voor onderhoud op de lange termijn was opgenomen.

In januari 2019 was er, tijdens het bouwproces, een bestuurlijke wisseling van de wacht toen wethouder Van Knippenberg (met de nieuwe sporthal in zijn portefeuille) aftrad en Jaap Vlaming het stokje van hem overnam. Op 11 juli trok de raad op verzoek van het college unaniem €116.000,- extra uit voor de nieuwe sporthal om de nieuwbouw goed te kunnen afronden. Dat ging om een goede inrichting van de kantineruimte. Van de bespaarde anderhalve ton op zwaardere brandwering was toen nog geen sprake.

De ontwikkelingen nemen niet weg dat er wel een mooie nieuwe sporthal is gebouwd met in totaal vijf zalen waarvan drie in één grote hal. Het gebouw vervangt vanaf komende maandag Ons Genoegen, de Beatrixzaal en de inmiddels gesloopte Burgemeester De Koninghal.