Evenementen lastig

in nieuwe sporthal

De nieuwe sporthal in Den Burg kan toch niet per definitie gebruikt worden voor evenementen die eerder in Ons Genoegen of de De Koninghal plaatsvonden.

Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van D66. Het zoemde al een tijdje rond dat er wat aan de hand was rond de doorgang van evenementen in de nieuwe sporthal.

Volgens een raadsbesluit van 23 maart 2016 zou het nieuwe gebouw primair gericht moeten zijn op het bewegingsonderwijs van de scholen en sportverenigingen. De nieuwe sporthal moest volgens de kaders die de gemeenteraad had gesteld echter ook geschikt zijn voor de evenementen en activiteiten die toen al plaatsvonden in Ons Genoegen en de voormalige De Koninghal zoals de TESO-jaarvergadering, lezingen en andere (niet-sport) activiteiten.

De praktijk blijkt anders. Om bestaande evenementen door te kunnen laten gaan, hadden er volgens het college aanvullende voorzieningen getroffen moeten worden in de nieuwe sporthal op het gebied van de brandmeldinstallatie en zwaardere brandscheidingen. Dat is niet gebeurd. De extra kosten voor een zwaardere brandscheiding in het gebouw werden grofweg geraamd op €150.000,- en dat werd volgens het college niet verantwoord geacht. Dat was onder meer in de gedachte dat op De Krim al een volwaardige evenementenhal was gerealiseerd.

De gemeenteraad werd er niet over geïnformeerd dat de sporthal toch wat anders werd uitgevoerd dan gesteld in de kaders. Volgens de antwoorden van het college aan D66 zou het zorgvuldiger zijn geweest om de raad ten tijde van de plantoetsing over de mogelijke beperkingen van ander gebruik van de sporthal te informeren.

Activiteiten zoals de jaarvergadering van TESO, eindexamens en diploma-uitreikingen van de OSG kunnen doorgang vinden in de nieuwe sporthal, maar dat geldt niet voor bijvoorbeeld beurzen, markten en tentoonstellingen. Die moeten eerst nader onderzoek laten verrichten naar hun geplande activiteiten om aan te tonen dat hun activiteiten passen binnen de brandveiligheid van het gebouw. "Afwijkend gebruik is niet volledig doorgerekend en niet toegestaan zonder nader onderzoek."

Sportstichting Texel, die de nieuwe sporthal gaat beheren en exploiteren, had per jaar €7000,- aan inkomsten uit evenementen geraamd. Volgens het college zijn de gevolgen te overzien als die inkomsten achterblijven. Indien nodig zoekt het college met de stichting een oplossing.

De gemeenteraad stelde op 18 oktober 2017 €7,6 miljoen beschikbaar voor de bouw van de sporthal. Daar kwam anderhalf miljoen BTW bij, waarvan de verwachting was dat dat bedrag volledig te verrekenen was. Een paar maanden geleden bleek dat anders te liggen. Meer over de nieuwe sporthal op pagina 2.