Deelnemers aan de reünie van de Huishoudschool van twee klassen uit 1957. Zo'n tien van hen wonen niet op Texel. De  namen staan in het artikel.
Deelnemers aan de reünie van de Huishoudschool van twee klassen uit 1957. Zo'n tien van hen wonen niet op Texel. De namen staan in het artikel. Foto: Gerard Timmerman

"Huishoudschool een prachtige tijd"

Plakboeken gaan rond en iemand heeft zelfs een smocklap meegenomen. Wat mag dat wel zijn? "Dat maakten we tijdens de naailes van juf Hellendoorn. Het is een borduursel om stof te versieren." Naaien was één van de vakken op de Huishoudschool, die stond aan de Haffelderweg, op de plek waar nu de Texelse Rede is gevestigd. Zoals veel jongens van boerenkomaf naar de Landbouwschool gingen, gingen veel meisjes naar de Huishoudschool. Niet uit vrije wil, menig ouder vond dat de Huishoudschool de beste plek was waar hun dochter werd voorbereid op de rol van huisvrouw die hen stond te wachten.

Niet elk meisje was blij met die keus. Annegriet Boom-Witte: "Ik wilde onderwijzeres worden en daarom wilde ik naar de Ulo. Maar ik moest naar de Huishoudschool. Terwijl een vriendin wél naar de Ulo mocht." Zo kwamen dus de meisjes bij elkaar, destijds een jaar of vijftien en verspreid over twee klassen, nu dames op leeftijd van rond de 77 jaar. Ze treffen elkaar tijdens de reünie bij Gré Hin op Zevenhuizen. Er is veel te praten, een ware kakefonie aan geluid komt de verslaggever tegemoet als hij de kamer binnen stapt. Gré: "Ik kom El (Kortenhoeve-Schagen) geregeld tegen en steeds hadden we het er over. "Wanneer doen we nu die reünie?" Nu dan toch. Niet alle leerlingen van destijds, maar 21 waren er wel bij. "Behalve naailes, kregen we bijvoorbeeld Engels, Gezondheidsleer, algemene kennis en natuurlijk koken", vertelt Gré. "Van Juffrouw Verbeek. In de tweede klas moesten we een keer een maaltijd voor haar koken. Dan kregen we geld mee en moesten we zelf boodschappen doen."

En we hadden de aardappelrevue. Dat was een diner samen met leerlingen van de Landbouwschool. We zaten aan een lange tafel, om en om. De jongens rooiden de aardappels, wij kookten en serveerden." Een foto toont de meisjes in smetteloos witte. "Die jurkjes naaiden we zelf."

De meisjes leerden ook schoonmaken. "We hebben bijvoorbeeld de hele Jan Drijverschool, toen die na de bouw werd opgeleverd, schoongemaakt. Van Meester Laan (onderwijzer op de Landbouwschool) kregen we les in tuinieren. Als we straf hadden, moesten we het kippenhok schoonmaken."

Memorabel onderdeel van deze maaltijd was de revue. Op een zwartwitfoto verklede meisjes met een gondel, een Venetiaanse setting. "We zongen het gondellied. Hoe ging het ook alweer? 'Santa Lucia", galmt het door de kamer.

De dames bewaren mooie herinneringen aan hun schoolperiode. "Het was een prachtige tijd", vertelt Jozien Eelman-Schagen met glimmende ogen.

Wat waren we een stelletje lamstralen

Er werd ook wel eens kattenkwaad uitgehaald. "De aardappels vlogen wel eens door de klas." Het waren niet de enige streken. "We maakten blikjes die met draadjes waren verbonden en zo stonden we in de klas stiekem in contact met elkaar." De meiden waren ook wel wat rebels. El Kortenhoeven-Schagen: "We waren een keer zó boos op een leraar, dat we een ingezonden brief naar de krant hadden gestuurd. Maar toen we Jan de Waal op school met de directrice zagen praten, wisten we dat het fout zat. De brief werd niet geplaatst, en wij kregen op ons kop." Verdiend? "Ach, we waren een stelletje lamstralen." Ireen de Wit-Roeper: "Maar we hadden veel lol met elkaar."

Foto's

Op de bovenste foto vlnr: Zittend: Annegriet Boom-Witte, Gré Boogaard-Hin, Jozien Eelman-Schagen en Ina Bakker-Westdorp. Staand: Ireen de Wit-Roeper, Marrie Eelman-Kuiper, Nel Boersen-Hopman, Iet Eelman-Timmer, Nel Witte, Lina Keijser-de Graaf, El Kortenhoeven-Schagen, Groetje Terpstra-Troost, Ria Zoetelief-Bakker, Hannie Blonk-Stark, Nel Wesseling-van Heerwaarden, Riek Zoethout-Moor, Rina Bol-van der Vis, Thea Witte-Witte, Vroonie Senden-Gieles, Nel Kuip-van Heerwaarden en Coby de Bloois. Op de middelste foto meisjes als serveerster voor de aardappelrevue. Op de foto onder het gondellied bij de aardappelrevue.

Huishoudschool

De Landbouwhuishoudschool zoals die toen heette werd opgericht in 1949, officieel de School voor Lager Huishoud- en Nijverheidsonderwijs, spottend ook wel de "soepschool" of "spinazie-academie" genoemd. "Het is een misverstand dat de school alleen maar opleidt tot huisvrouw", schreef deze krant in 1974 bij het 25-jarig jubileum. "Er zijn veel andere mogelijkheden, zoals doorstroming naar middelbare opleidingen. Verpleegster, ziekenverzorgenden, bejaardenzorg, gezinshulp en in enkele gevallen een opleiding tot lerares."

De Huishoudschool fuseerde in 1982 met Lager Technisch en het Lager Agrarisch Onderwijs tot één brede school voor beroepsonderwijs, waarmee het verschil tussen huishoud en technisch onderwijs weg zou vallen. De fusie werd ook van groot belang geacht voor het doorbreken van het rollenpatroon jongens/meisjes.

Afbeelding
Afbeelding