Bijeenkomst Reuma

Patiënten Vereniging

Fibromyalgie en SLE staan centraal tijdens een avond van Reuma Patiënten Vereniging Texel op vrijdag 11 oktober in De Buureton (Beatrixlaan 43 in Den Burg). Aanvang 14.30 uur, zaal open vanaf 14.00 uur. Sprekers: Dr. Lonneke van Felius en reumaverpleegkundige Linda Tesselaar.

Fibromyalgie betekent letterlijk "pijn in bindweefsel en spieren". Het veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn. Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In het lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor moeilijk vast te stellen.

SLE (Systemische Lupus Erythematosus) is een chronische auto-immuunziekte die verschillende organen van het lichaam kan aantasten, in het bijzonder de huid, gewrichten, spieren, bloedcellen, nieren en de hersenen. Bij een auto-immuun ziekte is het afweersysteem ontregeld.

SLE is een zeldzame ziekte die kan beginnen op de kinderleeftijd maar ook op de volwassen leeftijd. 10-20 procent van alle patiënten met SLE zijn kinderen. Er zijn in Nederland ongeveer 150-200 kinderen met SLE, vaker bij meisjes. SLE bij kinderen begint vaak rond het 11e -13e jaar. Voor het 5e jaar komt SLE bijna niet voor.

De reumatoloog vertelt iets over het ontstaan van beide aandoeningen en behandelmogelijkheden, de reumaverpleegkundige zal vanuit haar vakgebied iets vertellen over de mogelijkheden die er zijn voor de patiënt. Leden en niet-leden van de vereniging zijn welkom, alsmede zorgverleners. Voor de leden gratis, niet-leden betalen €4,-, incl. koffie/thee.