De koppende Niels van Zuylen van Texel'94 torent hoog boven de verdediging van SV Oosterend uit. Foto: Willem Sangers

Texel'94 maatje te groot voor Oosterend

Texel'94 was tijdens de eerste eilandderby in de vierde klasse zondag duidelijk een maatje te groot voor SV Oosterend. De ploeg van trainer Marcel Ris boekte op eigen terrein een 4-0 overwinning. Een terechte uitslag, was de conclusie in beide kampen.

Beide ploegen, net als SV De Koog, nu in de vierde klasse. Maar vorig jaar - Texel'94 in de derde klasse, en SVO in de vijfde - nog twee klassen verschil tussen de twee ploegen. Texel'94 degradeerde na een moeilijk seizoen, waarin de ploeg zich na vertrek van veel vaste spelers zich moest hervinden. Oosterend, dat na een succesvol jaar promoveerde, vierde feest. De ervaring en inspanningen van Texel'94 vorig seizoen, werpen nu hun vruchten af. De jonge ploeg raakt beter op elkaar ingespeeld, wat al tot uiting kwam in de recente bekerwedstrijden. Winst tegen Duinrand, gelijkspel tegen Alcmaria Vitrix, alleen van Bergen werd verloren.

Er komt meer lijn en structuur in de ploeg van Marcel Ris, spelers weten elkaar steeds beter te vinden. Ook zondag tegen Oosterend werd de bal goed rondgespeeld, geen overhaast spel, Texel´94 wist de rust te bewaren. Wat gezien de druk die zo´n derby met zich meebrengt op zich al een prestatie is. Het was afwachten wat Oosterend zou doen. De ploeg van trainer, tevens oud-speler van Texel'94 Ruben Duinker, had kennelijk geen inspiratie uit de derby weten te putten. De wil was er wel, maar het wat matte voetbal dat de Strenders lieten zien was slechts een schim van de passie van het vorig seizoen. Misschien wel verklaarbaar: de spelers kwamen simpelweg niet in hun spel tegen Texel'94, dat met het rondtikken van de bal de wedstrijd gaandeweg de wedstrijd steeds meer domineerde.

Naarmate de eerste helft vorderde zette Texel'94 meer druk op de achterhoede van de bezoekers. Toch duurde het nog ongeveer een half uur alvorens Texel'94 doel wist te treffen. De goal viel uit een mooi uitgespeelde counter, waarbij Niels van Zuylen voorzette en Ids Grisnigt de bal bij de eerste paal binnen tikte. Van Zuylen maakte voor rust zelf de tweede goal, uit een scrimmage voor de SVO-goal gaf hij de bal het laatste zetje.

In de tweede helft was Oosterend niet meer bij machte om tegenwicht te bieden en in aanvallend opzicht veel te kunnen betekenen. Toen Martijn Drijver in eigen strafschopgebied een tegenspeler vloerde, legde de scheidsrechter de bal op de stip. Patryk Nieboer verzilverde de strafschop. Ook Jurijan Röpke pikte zijn goaltje mee en bracht zijn ploeg op 4-0 voorsprong. Gezien de spelverhoudingen had de score hoger uit kunnen pakken, maar andere doelpogingen waren niet succesvol, zodat de 4-0 de eindstand bleef.

Een mooie start voor Texel'94 en als het spel zich in deze richting blijft ontwikkelen zou de ploeg wel eens hoog kunnen eindigen. Maar ook bij SVO zitten ze niet bij de pakken neer. De eerste winst waren de vele toeschouwers aan de zijlijn, een teken dat het voetbal leeft. De sfeer is goed, maar de ploeg is ook met de neus op de feiten gedrukt. Namelijk, dat ze dit jaar geen makkelijke tegenstanders zullen treffen. Ze kunnen volop aan de bak. Gesteund door de komst van Bart de Lugt, Lesley Koning en Ralph Slik van Texel'94, evenals Yorgo Helleman (vorig jaar SV De Koog). SVO zit dus ruim in de spelers. Texel'94 speelt aankomende zondag uit tegen de allrounders van Flevo in Middenmeer, Oosterend ontvangt VZV uit 't Veld.