Piet Bakelaar start loopwedstrijd

Piet Bakelaar uit Den Burg verricht zondag de officiële start van de dertiende Texel Halve Marathon.

Volgens de organisatie komt de eer aan Piet toe als waardering voor zijn grote inzet voor de atletiek op Texel. Hij is al jaren één van de stuwende krachten achter Atletiekvereniging Texel en hij is één van de drijvende krachten achter de Halve Marathon van De Waal, de oudste loopwedstrijd van het eiland. Hij geniet bij veel lopers bekendheid als organisator van hardloopwedstrijden.

De 74-jarige Piet Bakelaar is tevens deelnemer van het eerste uur. Hij doet mee sinds 2007 en loopt ook dit jaar mee als deelnemer op de 10 kilometer. Hij mag zich de oudste Texelaar noemen die meedoet aan de Texel Halve Marathon. In het gehele deelnemersveld zijn slechts drie lopers ouder dan Piet.

De start van de dertiende Texel Halve Marathon is komende zondag tegen half één als de Dokter Wagemaker afmeert in de veerhaven op 't Horntje. Vanaf de boot starten circa 1600 lopers, circa 500 lopers starten op 't Horntje zelf. Nabij dorpshuis De Waldhoorn in Den Hoorn gaat op hetzelfde moment de '6 van Den Hoorn' van start. Alle lopers finishen op de Groeneplaats in Den Burg. Daar is voorafgaand aan de Texel Halve Marathon eerst de Kidsrun.

De finish ziet er dit jaar iets anders uit dan voorheen. Er komt volgens de organisatie komende zondag op de Groeneplaats een podium te staan waarop de lopers goed zichtbaar voor het publiek finishen. Speaker Marco van Sambeek haalt de lopers binnen en zorgt ervoor dat iedereen even een 'moment of fame' heeft. Naast het podium is een ruimte ingericht waar de lopers kunnen bijkomen en herstellen. Rond een uur of drie uur wordt het finish-podium op de Groeneplaats gebruikt voor de huldiging van de winnaars. Daarna begint daar een optreden van Kees Klaassen met zijn band.

De lopers van de 21, de 10 en de 6 gaan na de start allemaal door het centrum van Den Hoorn, waarna de wegen splitsen. De lopers van de 21 km gaan verder via De Dennen en het strand, de lopers van de 6 en de 10 gaan via de Hemmerkooi richting Den Burg. De Pontweg is zondag tijdelijk afgezet ter hoogte van de kruising met de Keesomlaan en de Westerweg, zodat de lopers een vrije doorgang hebben. Verkeer wordt met borden omgeleid via de oostkant van Den Burg. Ook bij Den Hoorn gelden verkeersmaatregelen. Er zijn komende zondag ongeveer 150 vrijwilligers in touw om alles in goede banen te leiden. Een deel van hen is actief in Den Helder om de overkantse lopers op te vangen voordat deze aan boord gaan.