Afbeelding
Foto:

Rioja

Nadat ik eerder Spanje als wijnproducerend land besprak en dieper in ben gegaan op Andalucië, het productiegebied van sherry, wil ik dit keer het Rioja gebied, gelegen in het noorden van het land, extra belichten.

Het Rioja gebied strekt zich uit over een lengte van zo'n 120 kilometer langs de beide oevers van de rivier de Ebro, grofweg tussen de plaatsen Mirande de Ebro en Alfaro. Het is onder te verdelen in een drietal regio's te weten Rioja Alavesa, Rioja Alta en Rioja Baja. Uit de regio Alavesa komen de frisse wat lichtere wijnen, uit regio Alta de gangbare en doorsnee wijnen. We kennen ze ook wel als wijnen van de "oude wereld stijl". Uit de regio Baja komen de stevige wijnen. In het algemeen hebben de Rioja-wijnen een stevig karakter, die dankzij hun veelzijdigheid goed passen bij iedere vorm van eten.

Het Rioja gebied heeft een historie die terug gaat naar de tijden van het Romeinse rijk. Zelfs nog eerder, naar de periode waar de Feniciërs in de Rioja-streek wijn verbouwden, zo'n 1200 jaar voor Christus. In de Middeleeuwen viel de productie bijna stil en werd er alleen voor eigen gebruik verbouwd. In de periode dat de druifluis de wijnstokken in Frankrijk, onder andere in het Bordeauxgebied, vernielde (eind 19e eeuw) nam wijnbouw hier weer toe. De Franse wijnboeren weken uit en ontdekten de streek La Rioja. Ze hebben deze streek nooit meer verlaten. De komst van de Franse wijnboeren heeft hier geleid tot modernisering van de wijnbouw wat tegelijkertijd zorgde voor enorme groei. De Franse wijnen waren immers zeer beperkt leverbaar. Een nieuwe markt opende zich en hierdoor werden de wijnen uit de Rioja-streek wereldwijd bekend.

Tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan wijnen met meer fruit, frisheid en minder "hout". We spreken van "Rioja nieuwe stijl". Door moderne vinificatie-methoden kon men dit bereiken, met behoud van hoge kwaliteit. Voor de rode wijnen is de meest gebruikte druif de Tempranillo. Andere toegestane blauwe druiven zijn de Granacha tinto, Graciano en Mazuelo. Naast rode zijn er ook witte en rosé wijnen. De druiven voor de witte wijnen zijn Viura, ook wel Macabeo genoemd, vaak in combinatie met Malvasia en Garnacha blanc. Rosado's worden veelal gemaakt van Garnacha tinto.

Rioja staat voor kwaliteit. De wijnen uit dit gebied zullen de Bodega's - wijnhuizen - nooit verlaten voordat de wijn ook echt op dronk is. Rioja's kunnen we onderverdelen in diverse categorieën:

JOVEN; wijn die nooit of slechts heel kort op hout heeft gelegen. Het jaar na de oogst worden de wijnen op de markt gebracht.

CRIANZA; deze wijn heeft minimaal 12 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en daarna nog tenminste 12 maanden op fles. Voor de witte Crianza's is een fustrijping van minstens 6 maanden verplicht. Crianza's worden op zijn vroegst in het 2e jaar na de oogst op de markt gebracht.

RESERVA; deze wijn heeft minimaal 12 maanden houtrijping achter de rug, waarna nog een flesrijping volgt van tenminste 24 maanden.

GRAN RESERVA; heeft minimaal 24 maanden houtrijping, waarna een flesrijping volgt voor een periode van minimaal 36 maanden.

Voor wie in de buurt is: de bodega's zijn een bezoekje zeker waard.