Fractievoorzitters GroenLinks en Texels Belang botsen met elkaar

Ze zitten allebei in de coalitie, maar ze hadden tijdens de laatste raadsvergadering even niet de meest verkwikkelijke manier om inhoudelijk de degens met elkaar te kruisen.

Fractievoorzitters Elias Marseille (GroenLinks) en William Witte (Texels Belang) kwamen behoorlijk met elkaar in botsing tijdens een discussie over de uiteindelijk niet-ingediende motie om de ontwikkeling van meer natuurgebieden op het eiland een halt te roepen.

Marseille wilde reageren op een vraag van CDA-raadslid Leontine Verseput, maar werd al snel geïnterrumpeerd door Witte. In zijn ogen was Marseille begonnen met het afsteken van een betoog en niet met het beantwoorden van een gestelde vraag over de interpretatie van een reactie van gedeputeerde Rommel (provincie) over de mogelijke verdere natuurontwikkeling op het eiland in de toekomst.

Marseille voelde zich op zijn beurt onderbroken door Witte, waarna hij hem rechtstreeks vroeg "even zijn mond te houden", omdat hij nog maar net begonnen was. Witte reageerde daarop met "het is hier geen speelplaats en gedraag je daar ook naar", waarna de toon was gezet. Burgemeester Michiel Uitdehaag onderbrak beide heren met de opmerking 'dat dit niet goed ging' en dat Marseille zich aan de spelregels moest houden om via de voorzitter van de raad te discussiëren.

Marseille kreeg de ruimte om zijn inbreng af te maken en bood later zijn excuses aan aan de burgemeester voor zijn taalgebruik. Het voorval was niet maatgevend voor de rest van de raadsvergadering. De botsing ontstond op het moment dat de motie tegen verdere natuurontwikkeling van tafel ging, maar het CDA nog wel even wat van GroenLinks wilde weten.

Texels Belang stond eerst achter de motie, maar wilde hem uiteindelijk niet mee indienen. GroenLinks stond niet achter de motie maar wil pas een afweging maken als er concrete voorstellen voor verdere natuurontwikkeling op Texel zijn.