Richard Bousma krijgt het lintje van burgemeester Michiel Uitdehaag.
Richard Bousma krijgt het lintje van burgemeester Michiel Uitdehaag. Foto: Jeroen van Hattum

Lintje voor Richard Bousma

Richard Bousma uit Den Burg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Hij kreeg de koninklijke onderscheiding vrijdagavond in de brandweerkazerne voor al zijn inzet bij de brandweer sinds 1999. Richard is vrijwilliger bij de Texelse brandweer en beroeps bij de brandweer in de gemeente Velzen.

Burgemeester Michiel Uitdehaag omschreef hem als een brandweerman die van alle markten thuis is: manschap, bevelvoerder, chauffeur, bediener van het redvoertuig, bediener van het haakarmvoertuig en het groot watertransport systeem, bediener van de waterwagen, oefenleider, Instructeur, mentor en duiker bij de brandweer. Een aantal jaar geleden ontwikkelde hij ook de zogeheten 'Marikosa-sticker' die hulpverleners bij verkeersongevallen op de voorruit van een auto kunnen plakken, zodat een slachtoffer in het voertuig naar één punt kan blijven kijken. Dat moet verergering van mogelijk letsel voorkomen. De sticker dingde in 2011 mee naar de landelijke Jan van der Heydenprijs van de brandweer.

Richard leidde diverse mensen op en was betrokken bij het behoud en de vervanging van de hoogwerker bij de brandweer op Texel. In 2017 was hij samen met brandweercollega's Mariska Witte, Glenn van Ginkel en Pepijn Kooiman winnaar van de Waanzin als 'Brandweer Texel'. Burgemeester Uitdehaag omschreef hem als collegiaal, gedreven, sociaal, betrokken en als iemand met een echt hulpverleners- en brandweerhart.