De officiële opening van Waalenburg als natuurgebied.
De officiële opening van Waalenburg als natuurgebied. Foto: Provincie Noord-Holland

Waalenburg officieel geopend als natuurgebied na jarenlang proces

"Na zo'n 15 jaar doorzetten om het voor elkaar te krijgen, staan we hier, vol trots in een juweel van een natuurgebied."

Woorden van gedeputeerde Esther Rommel van de provincie Noord-Holland bij de officiële opening van Waalenburg als natuurgebied. Het was een proces dat op 18 november 2006 zijn beslag kreeg toen de provincie en andere betrokkenen een intentieverklaring tekenden om van Waalenburg een robuust natuurgebied te maken. Daarmee moest Texel voldoen aan de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur (EHS), sinds een paar jaar Natuur Netwerk Nederland (NNN).

Toenmalige gedeputeerde Albert Moens sprak in 2006 de hoop uit dat de nieuwe inrichting van Waalenburg voor rust zou zorgen, maar daar kwam het soms weinig van. Regelmatig was er gedoe, de verandering naar natuurgebied stuitte menigeen tegen de borst en de plannen om het grondwaterpeil te verhogen baarden zorgen. Uiteindelijk kwam het tot verplaatsing van de boerenbedrijven en volgden de ontwikkelingen elkaar op. Op 14 juni 2018 opende gedeputeerde Adnan Tekin de eerste uitkijkpunten en op 1 augustus 2018 begon Combinatie Tessel met het verplaatsen van 400.000 kuub grond in Waalenburg. Daarmee werd een ringsloot om het gebied gecreëerd, kwamen er natuurvriendelijke oevers en er kwamen recreatieve voorzieningen zoals een nieuw fietspad.

Volgens de provincie kan Waalenburg nu weer "het bruisende natuurgebied worden dat het ooit was." Het gebied was in 1909 de tweede aankoop van Natuurmonumenten na de oprichting. Volgens de provincie zijn zeldzame planten als snavelruppia en spiraalruppia inmiddels weer waargenomen. "De zaden zaten ruim 50 jaar onder het slib." De provincie hoop dat Waalenburg ook weer aantrekkelijk wordt als leefgebied voor weidevogels door het ophogen van het waterpeil. "Ook zijn er meer weides met zeldzame bloemen als de orchidee, die bovendien een verscheidenheid aan insecten aantrekt."