Anders bekeken...

Zitten we al jaren op ons puntje van de stoel om te kijken naar mooie jurken en deftige hoedjes met Prinsjesdag, deze keer ging het om de haardracht van onze koning. Zou hij zijn baard hebben afgeschoren of niet? En ja hoor, het was dus toch niet een vakantiebaardje, nee deze rode Beckham, of is het een Van Dyke? Het maakt niet uit, maar hij zit er warmpjes bij van de winter, hoe het model baard ook mag heten.

Baard?

Of wij er warmpjes bij blijven zitten is een tweede. Allen benieuwd naar cijfers en toekomstperspectief was daar meer een algemeen verhaal en ook vooral een terugkoppeling naar de bevrijding van 75 jaar geleden. Toen stonden er ook vele baarden, niet vanwege de mode maar eenvoudigweg vanwege het gebrek aan sanitaire middelen en tijd in het oorlogsgeweld.

Als ik in bad lig ondergedompeld in schuim, mag ik nog wel eens een baardje of een snor van sop maken. Ook bij de kinderen was dat altijd succes verzekerd. Maar een vrouw met een baard bezorgt mij vooral nog altijd kippenvel. Een aantal jaren geleden won een "dame" met baard het songfestival. Ik rilde, niet omdat het lied zoveel bij me losmaakte, het was de combinatie denk ik.

We zijn wel aan een vrouw in broek gewend, maar een diep decolleté met daarboven een baard voegt niet. Over diep decolleté gesproken, Maxima had loshangende lokken en een schattig hoedje op. Het leek volgens insiders op een hoedje van Meghan Markle, de vrouw van prins Harry. Daar was veel over te doen indertijd want het hoedje was bruin en leek op een drol.

Het hoedje van Maxima was donkerrood, gelukkig…. Ik zie meer gelijkenis van onze koning met prins Harry dan met de hoedjes. En als we de postzegel en staatsieportretten moeten veranderen dan doen we dat toch, de huisraad schijnt ook twee keer gerekend te zijn. Om over het onderhoud maar te zwijgen.

Ik hou van ons koningshuis, maar krijg het altijd te kwaad als er oeverloos wordt gepraat over het restaureren van de gouden koets en de minutieuze kostbare grootscheepse restauraties aan de gebouwen. Kosten noch moeite worden gespaard. De aandacht gaat naar de scholen, de zorg, en de gaskraan gaat gauw dicht. Maar hoe moet de verpleegkundige, de leraar en een Groninger zich voelen, die al 10 jaar tussen de stuttende ijzeren stellages rond zijn huis loopt, waar de scheuren nog dagelijks inspringen. Vrijheid begint daar pas als er financiële middelen komen. Handen aan het bed, tot dan zitten ze met het handen in het haar, met een baard als Mozes….

Een vrouw met een baard bezorgt mij vooral kippenvel

Jozien