Waalenburg doet nog pijn bij veel boeren.
Waalenburg doet nog pijn bij veel boeren. Foto: Job Schepers

Boeren enigszins gerustgesteld, geen toezeggingen

"Het zou klaar zijn na Waalenburg en nu komt de provincie weer terug voor nieuwe natuur." De toon was dinsdagavond in hotel De Pelikaan al gezet voor de informatiebijeenkomst officieel begonnen was. De boeren van de inmiddels veelbesproken binnenduinrand nabij Den Hoorn waren toen al vertrokken. Zij wilden het woord nemen en toen dit niet mocht, omdat er nog niet officieel begonnen was, deelden zij een tekst uit en verlieten de zaal. Zij herhaalden hun standpunt dat 'het genoeg was' en hadden verder geen zin 'om te onderhandelen'.

Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland benadrukte nogmaals: "Op Texel wordt alleen NNN-gebied gerealiseerd als boeren dit vrijwillig willen overdoen aan de provincie. Er wordt niet onteigend." Voor de 3.000 hectare nieuw te realiseren Natuur Netwerk Nederland (NNN) gaat Rommel eerst op het vaste land kijken.

Toch worden de boeren niet volledig gerustgesteld. Rommel deed geen toezeggingen en wil het niet onteigenen (op dit moment) niet zwart op wit zetten. Wat er gebeurt als de 3.000 hectare niet aan de overkant gevonden kunnen worden, blijft vooralsnog onduidelijk.