Gemeente wil beheer fietspaden van Staatsbosbeheer overnemen

De gemeente wil vanaf 1 januari de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud van de fietspaden van Staatsbosbeheer overnemen.

Dat blijkt uit een voorstel dat burgemeester en wethouders hebben opgesteld. Bedoeling is daarvoor het betaald parkeren op de strandslagen overeind te houden, zodat dat geld naar de algemene middelen van de gemeente kan. Het college wil een fietspaden-, onderhouds- en investeringsplan opstellen, zodat de kosten voor het beheer en onderhoud opgenomen kunnen worden in de gemeentelijke begroting vanaf 2021.

Het voorstel betekent dat er een oplossing in zicht lijkt te komen voor het onderhoud van de fietspaden van SBB op het eiland en daarmee de kwaliteit van de fietspaden. SBB gaf eerder aan onvoldoende geld voor beheer en onderhoud te hebben. Het voorstel betekent echter ook een breuk met het hoofdpunt in het coalitieakkoord om bij de stranden geen parkeerbelasting meer te heffen. Dat was tijdens de verkiezingen een speerpunt van Texels Belang.

Volgens wethouder Edo Kooiman is er nu echter een andere situatie, waarbij de gelegenheid is om het beheer en onderhoud van de fietspaden over te nemen. Het voorstel wordt naar verwachting volgende maand voorgelegd aan de politieke partijen. Wethouder Kooiman wil horen hoe zij in het plan staan en vervolgens verder met de financiƫle uitwerking aan de slag. Het college vraagt de raad tevens toestemming om vooruitlopend op het geheel zo snel mogelijk te kunnen starten met de voorbereidingen voor het verbeteren van het fietspad door de Eierlandse Duinen.