Halt nieuwe natuur ten onder in raad

Een oproep aan het college om op Texel geen agrarische grond meer natuurgebied te laten worden, is woensdagavond gesneuveld in de gemeenteraad.

Texel 2010, Texels Belang, CDA en VVD hadden een motie opgesteld naar aanleiding van de reuring die vorige week ontstond over de mogelijke ontwikkeling van nieuwe natuur aan de binnenduinrand tussen de Jan Ayeweg en het Lageweggetje bij Den Hoorn. Het gebied van honderd hectare geldt als 'aanwijsgebied' voor Natuurwerk Nederland, maar is in de praktijk agrarisch in gebruik.

Strekking van de motie: er is na de ontwikkeling van Waalenburg, Dorpzicht, Hanenplas en De Bol genoeg natuur op Texel en er moet koste wat kost voorkomen worden dat er nog meer agrarische grond wordt opgeofferd. Het college werd opgeroepen die boodschap luid en duidelijk over te brengen aan de provincie.

Tijdens de raadsvergadering trok de VVD zich als eerste terug als indiener van de motie. Volgens fractievoorzitter Schuiringa was de uitleg die gedeputeerde Esther Rommel van de provincie Noord-Holland dinsdagavond in De Pelikaan had gegeven duidelijk, waardoor de motie overbodig was geworden. Korte samenvatting van die uitleg was dat de blik eerst op de vastewal wordt gericht voor de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden. Raadslid Veronne Koot van Texels Belang gaf eveneens aan dat de motie niet meer nodig was na de uitleg van gedeputeerde Rommel, ook al stond de partij volgens haar wel achter de strekking van de motie.

Raadslid Annie Hin (Texel 2010) wilde de motie aanvankelijk wel indienen, maar sprak later over aanhouden. Wat het CDA wilde, was tijdens de raadsvergadering wat lastig te volgen, maar de partij bleek de lijn Texel 2010 aan te houden. De motie werd uiteindelijk niet ingediend en 'was van tafel' zoals burgemeester Michiel Uitdehaag concludeerde.

PvdA-raadslid Remko van de Belt verbaasde zich over de opstelling van de andere partijen, onder meer omdat er woensdag aan het begin van de middag nog een herziene versie van de motie tegen verdere natuurontwikkelingen via de mail voorbij was gekomen. Hij sprak van een 'rellerige motie' die in het café leek te zijn opgesteld en vermoedelijk ook 'een extra biertje in het café' oplevert.

GroenLinks was het niet eens met de motie en wilde eerst concrete voorstellen zien voordat ze een afweging wilde maken. Bij GL-fractievoorzitter Elias Marseille heerste verbazing dat Texels Belang en VVD de uitleg van de gedeputeerde duidelijk vonden. Volgens hem had de gedeputeerde weliswaar aangegeven de blik op de overkant te richten, maar bleef het in de lucht hangen wat ze doet als aan de overkant onvoldoende ruimte wordt gevonden voor de ontwikkeling van nieuwe natuurgebieden. Meer op pagina 2.