Kasper van Kraaij overhandigt de petitie aan burgemeester Uitdehaag.
Kasper van Kraaij overhandigt de petitie aan burgemeester Uitdehaag. Foto: Jeroen van Hattum

Steun tegen locatie kunstwerk

De petitie tegen de locatie van het beoogde kunstwerk op 't Horntje heeft tegen de duizend handtekeningen opgehaald.

Kasper van Kraaij, bewoner van 't Horntje, overhandigde de petitie woensdagavond tijdens de raadsvergadering namens zijn buurtgenoten aan burgemeester Michiel Uitdehaag. Er waren op dat moment 145 handtekeningen binnen van bewoners van Den Hoorn, waarvan 73 handtekeningen van mensen die aangaven op 't Horntje te wonen. In totaal waren er 608 handtekeningen van Texelaars tegen de beoogde plek en 313 handtekeningen van mensen die aan de overkant wonen.

Hoogheemraad Rob Veenman van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier liet dinsdag bij zijn bezoek aan De Cocksdorp weten dat het vooralsnog niet tot een kunstwerk op 't Horntje komt. Het hoogheemraadschap wacht eerst totdat de bezwaarprocedure tegen de op 30 augustus afgegeven omgevingsvergunning van de gemeente is afgerond.

Dat betekent dat er nog géén kunstwerk op 't Horntje zal staan als minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maandag 14 oktober een bezoek aan Texel brengt voor de oplevering van de Waddendijk die de afgelopen drie jaar op diverse plekken is versterkt.

Het kunstwerk 'In veilige handen' zelf is niet van de baan; bedoeling is dat de realisatie doorgaat, maar er wordt nog wel gekeken naar de precieze locatie. Bedoeling is dat het iets lager in het landschap (de duintjes tussen de veerhaven en het NIOZ) komt en niet bovenop een duintop.

Van Kraaij gaf woensdagavond in de raadzaal aan blij te zijn met de opstelling van de hoogheemraad, maar hij zag het kunstwerk het liefst niet in het duingebiedje tussen de veerhaven en het NIOZ. Van Kraaij benadrukte dat 't Horntje geen bezwaar heeft tegen kunst, maar wel tegen de beoogde locatie. Over de hoogte (14 meter) zijn ze in buurt ook niet direct enthousiast.

Burgemeester Uitdehaag benadrukte bij de overhandiging van de petitie dat 't Horntje die niet als bezwaarschrift moet beschouwen. Voor bezwaren tegen de omgevingsvergunning moet specifiek een bezwaarschrift worden ingediend.