'Pashokjesfilmer' krijgt taakstraf

"Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan. Het is een heel domme actie geweest en ik heb mijn les wel geleerd.'' Dat zei een 38-jarige man uit De Cocksdorp, die woensdag in Alkmaar terechtstond voor het stiekem filmen van vrouwen in vooral pashokjes.

De politierechter vond de beschuldigingen tegen de Texelaar bewezen en gaf hem een werkstraf van tachtig uur, waarvan veertig uur voorwaardelijk. De straf was gelijk aan de eis van de officier van justitie. De man werd 3 augustus vorig jaar gesnapt bij de paskamers van H&M in Alkmaar. Hij bleek een geprepareerde tas bij zich te hebben met een gat erin, waarin precies een mobieltje paste. Twee vrouwen hebben gezien dat er een tas werd geplaatst bij het pashokje waarin zij zich aan het omkleden waren.

Een opmerkzame klant meldde dit bij een beveiliger, die direct in actie kwam. De Texelaar werd meegenomen, waarbij getuigen hebben waargenomen hoe hij onderweg het geheugenkaartje uit zijn mobiel haalde en doormidden brak. Ook zou de man zijn mobieltje kapot hebben geslagen. De Texelaar ontkende gisteren met klem dat hij uit was op opnamen van schaars geklede vrouwen. Hij zei slechts beelden te willen 'van de omgeving van de winkelstraat'. De man begreep heel goed dat hij de schijn tegen had. Bij hem thuis zijn naderhand beelden en films teruggevonden van vrouwen in paskamers, op het toilet en in een kleedkamer.

De politie gaat ervan uit dat de Texelaar een deel van die opnamen zelf heeft gemaakt. Zo was hij mei vorig jaar al eerder bij H&M in Alkmaar en ook bij lingeriewinkel Hunkemöller. Beelden rangschikte hij op zijn computer in een mapje 'Boerinnen-kalender' met schaars geklede vrouwen. De officier van justitie vond het jammer dat de Texelaar geen opening van zaken wilde geven. Volgens haar zou de man behandeld moeten worden. Zij eiste tachtig uur werkstraf waarvan de helft voorwaardelijk. De politierechter vond dat een passende straf.