Afbeelding
Foto: Job Schepers

Groenzwart

Zorgen

Een rumoerig avondje in De Pelikaan afgelopen dinsdag. Gedeputeerde Natuur en Landschap Esther Rommel kwam uitleg geven over de toekomst van de NNN-gebieden. De onrust is volgens haar overtrokken en voorlopig wordt er geen land uit de binnenduinrand omgezet in natuurgebied. Rommel gaat op het vaste land op zoek naar de drieduizend hectare nieuw te realiseren Nieuw Natuur Netwerk (NNN). Ook van onteigenen is geen sprake, stelt de gedeputeerde. Het onteigenen waarover gesproken wordt, geldt volgens Rommel zeker niet voor Texel. Alleen als boeren hun grond willen verkopen, zal de provincie hier gebruik van maken en hier inderdaad NNN-gebied realiseren. Er worden eerst pilots gedraaid op het vaste land en als die goed uitvallen, worden deze wellicht uitgerold over de hele provincie. Maar de voorwaarden hiervoor zijn niet vastgelegd en ook LTO zit aan tafel. "Er is totaal geen reden voor paniek."

Het gemopper verstomde misschien iets gedurende de avond, maar een aantal vragen blijft simpelweg onbeantwoord: Wat als de gedeputeerde de benodigde gebieden niet kan vinden aan de overkant? Wat kan de gedeputeerde zwart op wit geven om de boeren gerust te stellen? De eerste vraag wordt niet gesteld en op de ander komt geen toezegging. Dat kan de gedeputeerde ook niet, er zijn nog geen afspraken gemaakt. Er zijn veel belanghebbenden, veel betrokken partijen en allemaal hebben ze hun eigen agenda. Wat vertellen ze wel aan de krant en wat blijft er onder het vaarwater? Dat de boeren de gedeputeerde niet op haar mooie blauwe ogen geloven is zeer begrijpelijk. Het boerenleven staat onder druk en de weidevogels - die vaak als één van de redenen voor ander natuurbeheer worden aangevoerd - zijn helemaal niet overal in opkomst in de gebieden die zijn omgezet in natuur.

De boeren blijven in onzekerheid en worden echt niet alleen bedreigd door mogelijke provincieplannen. De zorgen blijven. Die heeft de gedeputeerde zeker niet weggenomen.