Hoogheemraad Rob Veenman van Hollands Noorderkwartier feliciteert Wil Homan van Waterrijke Perspectieven met het gemaal.
Hoogheemraad Rob Veenman van Hollands Noorderkwartier feliciteert Wil Homan van Waterrijke Perspectieven met het gemaal. Foto: Jeroen van Hattum

De Cocksdorp behoudt oude gebouw gemaal

Het gebouw dateert uit 1933 en het deed tot en met 2018 dienst als gemaal om het overtollige water uit polder Eierland af te voeren naar de Waddenzee. Gemaal Eijerland eigendom van de Stichting Waterrijke Perspectieven.

De stichting heeft het voormalige gemaal overgenomen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, zodat het gebouw behouden blijft en voor andere zaken kan worden gebruikt. Doel is het gebouw onder meer te gebruiken als startpunt van excursies van bijvoorbeeld Natuurmonumenten en Ecomare.

Hoogheemraad Rob Veenman van Hollands Noorderkwartier droeg het gemaal aan de Stengweg dinsdagmiddag officieel over aan voorzitter Wil Homan van de Stichting Waterrijke Perspectieven. Dat gebeurde het met ondertekenen van papieren en het onthullen van een bord aan de zijkant van het gebouw. Dat is buiten gebruik sinds de ingebruikname van het nieuwe gemaal een eindje verderop.

Het voormalige gemaal moet van binnen een maatschappelijke functie krijgen, zodat het gebouw algemeen te gebruiken is. Volgens Homan wordt daar de komende tijd verder over nagedacht. "Het belangrijkste is nu eerst dat we het behouden hebben." Het gebouw staat leeg en wordt de komende tijd in oude luister hersteld door Daniel Bonne en Martijn Smit. Het hoogheemraadschap had voor hen vijftig specifieke dakpannen meegenomen om de kapotte dakpannen op het dak van het gemaal te kunnen vervangen. Met het verwerven van het oude gemaal heeft de Stichting Waterrijke Perspectieven een nieuwe stap gezet om het thema water een belangrijke rol te laten spelen in De Cocksdorp. Die plannen ontstonden in 2012 na het vertrek van de supermarkt uit het midden van het dorp. Er ontstond toen behoefte aan nieuwe initiatieven om het dorp aantrekkelijk te laten blijven voor toeristen.

Dat leidde tot het waterplein met de waterspeelplaats, de straatvitrines in de Kikkertstraat en de aanschaf van het gemaal. Volgende stap is de realisatie van een vier meter brede trap tegen de versterkte Waddendijk in het verlengde van de Kikkertstraat. De eerste treden zijn gelegd. Bedoeling is dat de trap wordt ingelegd met eenzelfde soort stenen als in de Kikkerstraat. Er komen ook zitblokken in de trap waar mensen op kunnen zitten. Naast de trap komt een mindervalidenpad naar boven voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Bovenop de dijk komt een plek waar mensen naar het gebied kunnen kijken. Nog een stap in het geheel is de realisatie van de wadsteiger naast het 'haventje van Sil'. Volgens Homan is de lengte van de steiger, waar vorig jaar een hoop over te doen was, in de herziene plannen teruggebracht van 150 naar 100 meter. Het idee om aan het einde een drijvend ponton te realiseren is losgelaten. "Bedoeling is een steiger zonder opsmuk en een steiger die ook mensen in een rolstoel of een scootmobiel de kans biedt het wad van dichtbij mee te maken. Die mogelijkheid is er nog niet." De wadsteiger komt in het verlengde van de steiger die er nu al is. Het 'haventje van Sil' blijft er verder buiten. Volgens Homan valt uit reacties van ondernemers in De Cocksdorp op te maken dat de verschillende initiatieven inmiddels hun effect hebben. "Mensen weten de weg naar het dorp te vinden en er is belangstelling voor het waterplein en de vitrines in de Kikkertstraat."