Rondgaan met de melk voor de kinderen.
Rondgaan met de melk voor de kinderen. Foto: Jeroen van Hattum

"We laten zien wat er allemaal bij de boeren vandaan komt"

Diverse soorten vleeswaren en kaas, jam, aardbeien, verse melk, yoghurt, vers brood en fruit.

Het stond allemaal op tafel bij het Texels Klassenontbijt dat woensdagochtend op melkveebedrijf Westerheem van de familie Bakker werd gehouden. Het ontbijt was geregeld door de Stichting Boerenklasse die tien jaar bestaat. Bijna tweehonderd kinderen uit groep 7 en 8 van bijna alle Texelse basisscholen schoven aan om te proeven wat Texelse boeren zoal verbouwen op Texelse bodem. "Probeer zoveel mogelijk te proeven van wat er staat", liet Jan Willem Bakker van de Stichting Boerenklasse vooraf weten. "Het komt allemaal van het eiland, het is overal om je heen."

Dat lieten de meeste kinderen zich geen twee keer zeggen, waarna er volop werd geproefd van wat er allemaal op tafel stond. Dat was ook geheel in stijl met het boerenleven: de kinderen zaten in de voergang van de stal op strobalen tussen de koeien. De vijftig meter lange tafel bestond uit houten planken die eveneens over strobalen waren neergelegd en waar een lang kleed overheen was getrokken. Een aantal kinderen was voor de gelegenheid toepasselijk in een overall gekleed.

De 11-jarige Wander en de 12-jarige Mervin vonden het lekker wat ze aten. Er gingen meerdere boterhammen doorheen en inderdaad, er gingen ook meerdere soorten beleg op om te proeven. De 11-jarige Jasper probeerde een boterham met kaas en aardbeien tegelijk en dat smaakte hem ook eigenlijk wel. De 11-jarige Mike die naast hem zat, lieten eveneens weten dat het allemaal goed smaakte. De 9-jarige Yaedha en de 9-jarige Juna vonden ook het toetje met yoghurt en jam lekker. "Dit is leuk om mee te maken."

Anton Bakker van Westerheem sprak de hoop uit dat bij de kinderen (en ouders) blijft hangen dat veel producten die 's morgens op de ontbijttafel staan door boeren worden gemaakt. "Daar staat niet iedereen bij stil als er boodschappen worden gedaan in de supermarkt, maar veel komt bij de boeren vandaan en dat willen we graag laten zien en duidelijk maken." Dat gebeurt onder meer via de Stichting Boerenklasse die wordt gevormd door schapenbedrijf De Waddel, melkveebedrijf Westerheem, bloembollenbedrijf Anemooné en vleesvee- en natuurboerderij Plassendaal. Diverse ouders en leerkrachten hielpen woensdagochtend mee het ontbijt in goede banen te leiden. Zij zorgden ook voor het vervoer van de kinderen tussen school en de boerderij.