kaartje van het tuinontwerp door Hans Goslinga, rechts de Tuunen vanuit de lucht.
kaartje van het tuinontwerp door Hans Goslinga, rechts de Tuunen vanuit de lucht. Foto: Gemeente/ Job Schepers

"Bewoners op het woonerf kennen elkaar al"

De gemeente en Woontij maakten vorige week bekend dat begin oktober de eerste woningen van het nieuwe Buurtskap de Tuunen wordt opgeleverd. Een stuk later dan aanvankelijk werd gepland, zo geven ook de betrokken partijen toe.

"De ontwikkeling van een nieuwe wijk, zoals Buurtskap de Tuunen is pionieren en vraagt om een andere aanpak dan bij een reguliere wijk. De woningen worden sneller geproduceerd dan bij reguliere bouw, terwijl de aanvraag van leveranciers voor de omgevingsvergunning op dat moment nog loopt. Ook het proces rond het aanleggen van de huisaansluitingen voor dit type woningen en vervolgens het kunnen inrichten van het terrein zijn hiervan afhankelijk" , vertelt een voorlichter van de gemeente. Als een woning nog geen postcode heeft, is het onmogelijk om een energieaansluiting aan te vragen. En zodra die wel is aangevraagd, ben je afhankelijk van de schema's van de bedrijven die deze moeten aanleggen.

Dat het allemaal langer heeft geduurd is vooral vervelend voor de toekomstige bewoners, al heeft Woontij altijd gecommuniceerd dat de oplevertijd een schatting was. Bij de meeste bouwprojecten heeft men immers uitloop. Jan van Andel, directeur van Woontij: "De vertraging heeft extra geduld gevraagd van de bewoners. We zijn blij dat de eerste bewoners zeer binnenkort hun woningen kunnen betrekken."

Wie er langsrijdt - of de luchtfoto's bekijkt - ziet echter ook het nu vrij troosteloze landschap. Is het daar zo eigenlijk wel prettig wonen, zo midden in een bouwput? "We maken het echt fase voor fase af. Het is niet dat je in een groot stofnest of een modderpoel woont. Alles wordt netjes gemaakt en er wordt ook al gras gezaaid. Dat groeit niet meer zoals in de zomer natuurlijk. Dat heeft tijd nodig. Natuurlijk wordt er in de buurt van de huizen nog gebouwd, maar het is niet zo dat het een soort van kamperen wordt. Het wordt echt al gezellig wonen", vervolgt Van Andel

Door de buitenwacht wordt nog wel eens lacherig gedaan, maar de toekomstige bewoners hebben er volgens Woontij zin in. "De bewoners op de woonerven kennen elkaar al. Dat proces is namelijk al een tijd gaande onder leiding van kwartiermaker Hans Goslinga. Zo weten een aantal van de erven al hoe de gezamenlijke tuin er uit komt te zien. In heel veel gebieden kent men de buren helemaal niet, hier wel. Ik vind dat een mooi concept", vertelt Nick Ran van Woontij.

Van Andel: "We hebben te maken met een enorm verwachtingspatroon en dat mag. De eerste woningen die uit de fabriek in Belgiƫ kwamen wekten bij sommigen verbazing, omdat ze dachten dat ze kant-en-klaar afgeleverd zouden worden. In overleg hebben wij besloten dat een deel van de afbouw hier zou plaatsvinden, zodat er weer meer ruimte was in hun werkplaats. De woningen die nog komen, worden wel meer compleet afgeleverd."

Na het Kadijkserf volgt het Tuinerf naar verwachting uiterlijk in januari, het Middenerf in februari en het Hoekerf en Marserf in maart 2020. "Inmiddels komen er ook mensen uit andere delen van het land hier naartoe om te kijken en de fabriek in Belgiƫ krijgt het steeds drukker. Wij leren zelf ook van dit project, het is voor ons ook de eerste keer. Daarbij kunnen dingen beter. Maar ik ben ervan overtuigd dat het eindresultaat echt heel mooi gaat worden", besluit Van Andel.