De boeren willen blijven boeren en volgens de gedeputeerde blijft dit ook zo.
De boeren willen blijven boeren en volgens de gedeputeerde blijft dit ook zo. Foto: Job Schepers

Situatie Den Hoorn storm in een glas water

In hotel De Pelikaan wordt vanavond een bijeenkomst over NNN-gebieden gehouden. Partijen vertellen verschillende verhalen, maar volgens gedeputeerde Esther Rommel is er niets aan de hand. Vervolg pagina 1.

"Samen met de Noord-Hollandse agrarische collectieven, LTO-Noord en terreinbeherende organisaties Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en Landschap Noord-Holland heeft de provincie in een verkenningsjaar over oplossingen gesproken, waaronder een nieuwe vorm van agrarisch natuurbeheer in NNN.

Eén waarbij natuur vooropgesteld wordt. Deze overeenkomst, die nog wordt voorgelegd aan Provinciale Staten, presenteren wij gezamenlijk op 17 september. Door middel van het uitvoeren van een proef in drie gebieden op het vasteland van Noord-Holland gaan we testen welke vorm(en) van natuurbeheer kunnen aanslaan. Successen zouden vervolgens kunnen worden toegepast in de rest van de provincie bij agrarische bedrijven in het NNN", laat de gedeputeerde schriftelijk weten.

Voor wat betreft de Hoge Berg: "De provincie heeft aan het streekfonds een lening verstrekt van 1,5 miljoen euro. De renteopbrengst mag Texel gebruiken voor natuurbeheer van dit gebied. Momenteel is de rente echter minimaal, waardoor weinig geld beschikbaar komt. Als er een goed voorstel komt, gesteund door gemeente Texel, gericht op duurzame natuur, landschap en landbouw, dan wil ik Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten voorstellen om de lening om te zetten naar een subsidie, zodat dit prachtige Icoonlandschap goed beheerd kan blijven."