Verbazing bij gedeputeerde na onrust bij boeren in Den Hoorn

Esther Rommel, gedeputeerde Natuur en Landschap, bij de provincie is verbaasd over de ophef die ontstaan is bij boeren in de omgeving in Den Hoorn. De Texelse Courant berichtte vrijdag al naar aanleiding van dit nieuws.

"Laat ik vooropstellen: Er komt geen extra Natuurnetwerk Nederland (NNN) bij op Texel. Daarnaast gaan we niet actief aan de slag met de kleine stukken grond die zijn begrensd als NNN. Alleen als eigenaren van deze gronden aankloppen bij de provincie om ze te verkopen, dan kopen we de grond aan. Er is zeker geen sprake van onteigening van deze laatste hectares NNN op Texel."

Zij gaat hierbij in op geluiden die naast het artikel in de Texelse Courant in de rondte gingen. Rommel brengt voor het eerst als gedeputeerde een bezoek aan het eiland en baalt van de situatie.

"Ik vind het heel spijtig dat mijn komst onrust heeft veroorzaakt op Texel. Op 17 september ben ik inderdaad één van de sprekers op de informatieavond over de overeenkomst over NNN en de toekomst van agrarisch natuurbeheer in NNN-gebied in Noord-Holland. Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten hebben in 2017 besloten dat het huidige agrarisch natuurbeheer binnen het NNN in Noord-Holland na 2021 gaat stoppen. Er is inmiddels al heel veel bereikt, maar er is meer nodig om de biodiversiteit te verbeteren."

De provincie legde een link tussen het krantenartikel en de onrust en de borden bij Den Hoorn. Maar de onrust was juist de reden van het artikel.

Meer op pagina 8.