Winnen doe je nooit alleen, dit is het winnende team van Het Kook Atelier.
Winnen doe je nooit alleen, dit is het winnende team van Het Kook Atelier. Foto: Liselotte Schoo

Alles valt samen op 16de Culinair

Een uitstekende sfeer met dito gerechten. Als het weer dan ook nog eens meezit, is de conclusie snel gemaakt. Texel Culinair 2019 was er één uit het boekje. Deelnemers en publiek genoten met volle teugen. De overall winst van de zestiende editie van het Koger festival ging naar Het Kook Atelier van Joram Timmerman, maar de beslissing moet voor de jury een lastige zijn geweest, toch waren ze er snel uit.

Er was de afgelopen jaren best wat kritiek op het Texel Culinair. Er zouden teveel 'niet culinair-waardige' gerechten te verkrijgen zijn, zeker gezien de prijzen die worden gevraagd. Nu zijn de prijzen niet gewijzigd, maar qua niveau heeft Culinair weer een stap de goede richting op gemaakt. "En al die liflafjes zijn heerlijk, maar ze vullen niet. Ik vind het juist fijn dat er ook nog een deelnemer is die gewoon een sateetje of een hamburger verkoopt", merkt een bezoeker tevreden op nadat hij wegloopt bij Bistro 110. De saté heeft hij dan al op. Hij is overigens niet de enige die er zo over denkt. Zowel bij de Bistro als bij Burgers, Beers en Blues staat een flinke rij. Het maakt de mensen niet uit. Een enkeling hoor je wel over de hoge prijzen. En die kritiek is wellicht terecht. Texel Culinair is niet voor de kleine portemonnee.

De meeste culinaire hoogstandjes zijn te vinden op het dorpsplein. Waar de vakkundige jury let op tal van specifieke elementen, is het voor veel deelnemers voor een groot deel de presentatie en een kwestie van smaak. Zelf ben ik op zaterdag op het festival en ik ben onder de indruk wat Mark Schoo van Passie presenteert. De kroonprins van het Texelse kookgilde tovert drie dagen verschillende gerechten op tafel. Ik proef bij hem de geroerbakte mosseltjes en later nog een bitterbal van knolselderij met piccalilly. Het zijn op het eerste oog niet eens zijn meest verrassende gerechten - hij serveert ook tonijn met wasabi-ijs om maar wat te noemen - maar de smaken zijn naar mijn mening voortreffelijk. En 'na-zomers in een potje', een toetje van vanillecustard, met appel, rozijnen, een crumble en rozijnen gaat er bij mij lekker in.

Als gezegd, het blijft ook een kwestie van smaak en smaken verschillen. Bovendien is het onmogelijk om in één avond alle gerechten te proeven. Ik ben samen met een vriend naar Culinair en wij verplaatsten ons constant van de ene kant van het dorp naar de andere kant. Keuvelend, onder het genot van een biertje. Hij een vertrouwde 'Skuum', ik een Bock. Culinair blijft naast smullen ook een feest van weerzien met oude bekenden. De drukte en de constante smalltalk met bekenden, zorgt ervoor dat het tempo niet hoog ligt. Zo hoort dat ook.

Jury snel eens over de overall-winnaar

Bij Paal 17 geniet ik van een Ceviche. Na eerst uitgedokterd te hebben hoe je dit uitspreekt, blijkt het gerecht uiteindelijk voortreffelijk. Het medewerkersteam maakt er hier echt een ontspannen showtje van overigens. De jongeman is erg hartelijk en we moeten kostelijk lachen om mijn alsnog verkeerde uitspraak van het gerecht. Ik ben niet de enige die zich uitstekend vermaakt. De sfeer op Culinair is gemoedelijk. Aan een tafel laat Jos Kager zich de gerechten goed smaken. Later blijkt hij de 'mysteryguest' van de jury te zijn, al blijkt dit geheim op zaterdag al bij de nodige mensen bekend.

In alle gezelligheid vergeet ik een kijkje te nemen bij het minicollege van juryvoorzitter en masterchef Marcus Polman. Een gemiste kans, want gezien de animo die er te zien is op foto's moet het een succes zijn geweest. De kok liet zien hoe je thuis de perfecte steak kunt bereiden, volgens het programmaboekje van Culinair 'bedrieglijk eenvoudig en tegelijk een bereiding met diverse valkuilen'.

Het oordeel

Waar het oordeel van de verslaggever er niet toe doet, is dat anders wat betreft het oordeel van de jury. Daar draait het naast de gezelligheid natuurlijk om. En daarover meldt de persdienst van Texel Culinair ons het volgende: "Het Kook Atelier is overall winnaar van de zestiende editie van Texel Culinair. Nieuwkomer De Pelikaan overtrof de verwachtingen en presenteerde een frikadel op 'n Aare manier: een wortel speciaal met frikadelkruiden – en werd daarmee winnaar in de categorie Themagerecht. BOSQ ontving de eerste prijs voor zijn Noordzeekrab met flan van sushirijst in de categorie Beste gerecht. De jury prijst het evenement ook dit jaar weer als het ´meest sympathieke eetfestival van het jaar´ met een bijzonder gemoedelijke en laagdrempelige sfeer, waarin de deelnemers ervoor zorgen dat alle bezoekers van De Koog iets naar hun smaak kunnen vinden."

"We waren het snel eens over de overall winnaar dit jaar. Alles klopte en we hebben genoten van de presentatie, smaak en ambitie van chef-kok Joram Timmerman van Het Kook Atelier", luidt het juryoordeel.

Op de tweede en derde plaats eindigen BOSQ en Passie. De Coeur de Boeuf van tomaat van Eigeweis en de Linzenrisotto met bietenbal van Grand Hotel Opduin werden tweede en derde in de categorie foodswap. In het thema 'beste gerecht' eindigden de tonijn met wasabi ijs van Passie en de kalfswang van BIlder/Paal 19 op de tweede en derde plaats.

Job Schepers