Anja van Uhm:
Anja van Uhm: "Met mijn huidige werk ben ik flexibel in de agenda en geniet ik daarom meer." Foto: Jeroen van Hattum

Genieten van elk moment met gezin

Wat is je favoriete plek op Texel?

Het bos rondom het Turfveld. Ik houd van het bos. De aardse geur en atmosfeer van deze plek doen mij altijd tot rust komen. Het liefst loop ik dan aan het randje van het bos over de kleine paadjes om af en toe uit te kunnen kijken over de uitgestrekte duinen met de frisse wind in het gezicht. Het beste van beide!

Hoe ben je op Texel terecht gekomen?

Door mijn schoonouders. Zij hebben lang geleden de stap gemaakt om met hun bedrijf naar Texel te komen. Daardoor kwamen wij ineens regelmatig op Texel. Eerlijk gezegd kende ik het daarvoor helemaal niet. Ik woonde met Bas en kinderen in prachtig Diepenheim, Hof van Twente. We hebben op heel wat plekken gewoond en we wisten zeker dat we ons mooie "Diepie" alleen maar gingen verlaten voor een evenzo mooie plek en dat wás Texel. Met allebei leuk werk in Deventer, hebben we dat opgegeven om bij mijn schoonouders in het bedrijf te stappen. En nu gaan we hier denk ik niet meer weg. Mijn familie en veel van mijn vrienden wonen allemaal in het oosten maar ik bezoek iedereen en vooral mijn ouders zo vaak mogelijk.

Er gaat frisheid uit van gebieden als de Hors en de Slufter

Wat voor werk doe je?

Met Bas heb ik "Afdichtingsbedrijf Assink", waarvan ik vooral de administratie doe. Tot begin dit jaar heb ik met veel plezier op "Camping de Robbenjager" gewerkt. En ik ben een tijd geleden mijn bedrijf "Buro stapel op orde" gestart. Hier bied ik mensen om overzicht in prioriteiten te krijgen, hulp bij teveel werkzaamheden of het terugkrijgen van leefruimte. Bijzonder leuk werk. En op maat, want de vraag bij de opdrachtgevers is eigenlijk ongeveer hetzelfde, maar het plan van aanpak en daarna de uitvoering van werkzaamheden kan voor iedereen anders zijn! Vóór Texel heb ik gewerkt in sales, marketing en communicatie, maar met mijn huidige werk ben ik flexibel in de agenda en geniet ik daarom meer!

Wat betekent je gezin voor je?

Alles. "They complete me" zoals ze dat wel zeggen... Ja echt. Het is niet zo dat ik zonder mijn gezin niet mijzelf ben, ik kan mij uitstekend vermaken. We zijn ook echt niet altijd bij elkaar, sterker nog: dan mag het in de krant, want mijn oudste studeert al voor het vijfde jaar in Den Haag. Maar dat gevoel, dat er drie verlengstukjes van mij op deze aarde rondlopen waarvoor ik mag zorgen en die mij steeds weer laten verbazen, en dat ik dat kan delen met mijn man Bas: dan zwelt mijn hart van geluk, liefde en trots. Ik geniet van alle momenten met het gezin. Ik heb dat altijd al gehad! Ik vond vroeger de reclame van de Bonafamilie geweldig. Dankbaar ben ik voor de gezondheid en ontwikkeling van onze jongste dochter, die is niet vanzelfsprekend. Het gaat nu heel goed, maar zij blijft kwetsbaar en heeft extra zorg nodig. Gelukkig staan wij als gezin sterk!

Wat doe je naast je werk zoal op Texel?

Sinds heel kort ben ik secretaris van de Stichting Waterrijke Perspectieven in De Cocksdorp. In deze stichting zit een diverse positieve groep mensen met een mooi plan voor het dorp. Ik mag ook naar de bijeenkomsten van de Texelse Ondernemende Vrouwen (TOV) en wat ik dan bijzonder waardevol vind is de verbinding leggen met elkaar. Met mijn hond wandel ik heerlijk drie keer per dag; na een blessure kan ik weer tennissen en ik heb nét gehoord dat ik weer ga volleyballen in de Eilandcompetitie. Ook probeer ik ieder half jaar iets "buiten het normale" te doen. Dat kan zijn van strandschoonmaak, tot een workshop, theater of de bios. En we hebben altijd wel een huis-en/of tuinproject. Ik ben momenteel bezig een vijver aan te leggen in de tuin.

Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Open, toegankelijk, betrokken en met het hart op de tong. En hardwerkend. Daarom in mijn hart gesloten. Heel grappig als je ze vergelijkt met mensen in het oosten: de mensen praten hier luider! Misschien komt dat door de wind? Je moet je toch verstaanbaar kunnen maken. De directheid van mensen is soms een beetje pijnlijk; had dat nou niet ingehouden kunnen worden, vraag ik me dan af. Moet altijd die mening gegeven worden, hebben we altijd een oordeel over iedereen? Maar ja, zo gaat het dus. Dat vind ik wel eens jammer.

Wat moet er vooral blijven zoals het is?

De schone lucht. En het totaalplaatje van Texel: zee, strand, duinen, bos en open natuurvlaktes zoals de Slufter en de Hors. Daar gaat een soort eerlijke frisheid vanuit.

Wat zou er op Texel anders mogen?

Het woningtekort. Niet dat ik er een oplossing voor heb helaas. Als we mensen van buiten het eiland moeten aantrekken om de vacatures te vullen dan is het toch prettig als deze mensen een fatsoenlijk onderdak krijgen.

Wat verdient meer aandacht op Texel?

De toestand van de fietspaden, met name onder de duinen langs. Niet te doen. Kijkt iemand daar wel eens naar?

Wie verdient een grote pluim op Texel?

Hans Boom. Hij regelt al jaren het paardrijden voor gehandicapten, samen met andere vrijwilligers. Er zijn meer pluimen te vergeven, maar hij is de eerste die in mijn hoofd opkomt.

Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Het is nodig voor het eiland maar om goed gastheerschap te kunnen blijven uitvoeren - en het tevens voor de eilandbewoners leefbaar te houden - zijn zoveel gasten als we nu in de pieken hebben niet wenselijk denk ik. Toen ik op de camping de gasten mocht ontvangen, vond ik de hoeveelheid echter geweldig, ze komen uit alle windstreken om ons eiland te zien, hoe mooi is dat? Ik lift dan mee op het enthousiasme en vakantiegevoel van anderen... en dat geeft energie!

Wat doe je over vijf jaar?

Ik hoop hetzelfde! Misschien heb ik dan een grote camperreis achter de rug want dat is ons plan. En dan is ons huis verbouwd, want we blijven maar het moet wel anders. En dan ga ik graag op bezoek bij mijn uithuizige kinderen! Over vijf jaar wordt onze jongste achttien en waar dat bij de andere twee een natuurlijke weg is naar zelfstandigheid, is dat voor haar niet zo, dus daar zijn we nu al mee bezig.

Volgende 'Eiland van...'?

Carli van den Berg! Ik ken haar nog niet zo goed, ik kom haar regelmatig tegen op het strand of op een feestje en dan kunnen we het goed vinden met elkaar. Ze is een interessante vrouw met een verhaal en ik vind haar enig!