Jan Bloem neemt een cheque voor het Tesselhuus in ontvangst.
Jan Bloem neemt een cheque voor het Tesselhuus in ontvangst. Foto: Familie Bloem

Jan Bloem: punctueel, toegewijd en loyaal

Punctueel, nauwgezet en loyaal. Het waren enkele kenmerkende eigenschappen van Jan Bloem uit Oosterend, die woensdag op 74-jarige leeftijd overleed.

Bloem werkte van 1978 tot 2005 bij TESO waar hij als hoofd van de operationele dienst een belangrijke rol speelde in de veiligheid en de betrouwbaarheid van de overtochten. Hij was betrokken bij de bouw van de Molengat, de Schulpengat en de Dokter Wagemaker en hij werkte mee aan de totstandkoming van de dubbeldeksbruggen op de veerhavens.

De officiële ingebruikname van de dubbeldeksbrug op de veerhaven van 't Horntje op 23 juni 1986 was één van de hoogtepunten in zijn loopbaan. Onder zijn leiding begon TESO verder in 1985 met de jaarlijkse veiligheidstrainingen aan boord en hij werkte mee aan een betere dienstverlening voor de reiziger. Zo ging TESO onder aanvoering van Bloem beter inspelen op verwachte drukte, zodat de tweede boot al in de vaart zou zijn op de momenten dat het drukker werd. Doel was daarmee de wachttijden verder omlaag te krijgen.

De in Groningen geboren Bloem kwam bij toeval bij TESO terecht. Hij begon als 17-jarige aan een studie chemie aan de VU in Amsterdam, maar die werd al snel beëindigd. Hij volgde daarna een opleiding tot stuurman aan de Kweekschool voor de Zeevaart en kwam als stuurman op de grote vaart waarbij hij tal van landen op de wereld aandeed.

Na de fusie van een paar grote reders verloor hij het plezier in het werk op de grote vaart, waarna Bloem besloot verder om zich heen te kijken. Rond die tijd schoof zijn schoonvader Kees Kooijman, de vader van zijn vrouw Gerda, hem een advertentie onder ogen. TESO zocht een hoofd voor de nautische dienst. Bloem mocht van toenmalig directeur Theo Hoogerheide bij de veerdienst aan de slag.

Naast zijn werk was Bloem maatschappelijk op tal van fronten actief. Hij was betrokken bij Oosterend Present, hij was sinds 1985 lid van de Lions Club en hij deed veel voor het Tesselhuus. Daar zat hij van 1995 tot eind 2007 in het bestuur waarvan bijna tien jaar als voorzitter. Bij de Lions was hij jarenlang een drijvende kracht achter de Lionsveiling en hij was in 2009/2010 zonevoorzitter van elf Lions Clubs in de regio Noord-Holland Noord.

Voor het Tesselhuus was hem vrijwel niets te gek. Onder zijn aanvoering werd het vakantiehuis voor mensen met een spierziekte in De Koog eind jaren negentig grondig verbouwd en hij was met een tomeloze toewijding bezig geld te verwerven om de vakantieweken voor mensen met spierziekten elk jaar weer mogelijk te maken. In 2001 ontving hij een Melvin Jones Fellowship Award van de Lions en bij zijn afscheid als voorzitter van het Tesselhuus in 2007 als waardering voor zijn inspanningen de Zilveren Speld van Verdienste van de Vereniging Spierziekten Nederland.

Bloem was tevens een groot promotor van de bridgesport. Hij was meer dan tien jaar voorzitter van Bridgeclub Alert en hij stond aan de basis van diverse bridgewedstrijden waaronder de Marsdiep Challenge die op de veerboot werd gehouden. Golfen was een passie van hem en met eenzelfde passie was hij actief als gids voor Natuurmonumenten. Met zijn welluidende stem leidde hij gasten rond over De Schorren om hen dichtbij de schoonheid van het wad te brengen.

De laatste anderhalf jaar kampte Bloem met zijn gezondheid. Zijn optimisme leed er niet onder, maar op een gegeven moment werd wel duidelijkheid dat hij deze strijd niet ging winnen. Hij overleed woensdag thuis in zijn geliefde Oosterend waar hij eveneens altijd met een gevoel van trots over kon vertellen.