Anders bekeken...

"Eet je mee Jozien? Ik heb waterzooi gemaakt." Ik ben met een tas babykleertjes in Oudeschild en kijk lachend omhoog. "Ja prima, al weet ik niet wat het is! Heeft het te maken met het beruchte waterkonijn?" Schoonzoon lacht, bij hun bezoek in België lieten ze zich culinair verrassen, het is een soort soep, inderdaad vroeger gemaakt van overgebleven groenten en een gevangen rat.

Waterzooi…..

Dat zou in deze tijd waar het wriemelt van de ratten en geen vergif meer mag worden gebruikt een optie zijn. Mijn associatie met het 'ziekte van Weil-beest' ziet mijzelf nog geen stukjes rat in de pan doen. Maar ach, zo dacht ik vroeger ook over wormen. Nu gaan ze gefrituurd in puntzakjes over de toonbank, zeer culinair.

Het zeewiergehalte is hoog, niet alleen uit mijn badpak na een flink stuk zwemmen. Nee, het liefst op uw bord gewikkeld in wat rijst en rauwe vis. De verrassingen in de media zijn niet van de lucht; niet uit het water, ooit werden de boeren erop aangekeken dat de sloten door de koeien en schapen vervuild werden. Nu zijn de bermen bij ons bloeiend van zonnebloemen, maar in Brabant kan men het niet bijhouden, omdat het afval van de XTC-pillen zo gedumpt wordt.

Boris Boef deponeerde het plan voor een brug tussen Schotland en Noord–Ierland als oplossing van de Brexitproblematiek. En vanmorgen lanceerde Trouw een aantal opties voor de verbinding van Ameland met Groningen. Een tunnel was één van de opties. De verzanding is een probleem. Ik schrok van de tunnel, de XTC-pillen en de brug van Boris meer dan van de rat.

Maar het kan altijd nog gekker, afgelopen maandag lanceerde Rob Jetten het plan dat er in verband met de stikstofproblematiek 50 miljoen minder kippen en 6 miljoen minder varkens mochten komen om de aanleg van wegen en de woningbouw voorrang te geven.

In het Programma Aanpak Stikstof is de logica zoek. In juli werd de opening van Lelystad Airport uitgesteld door de Raad van State omdat de 45.000 extra vliegbewegingen de stikstof 0,7 mol per hectare per jaar zou verhogen. Terwijl het CBS in juni 2019 met de cijfers komt dat de stikstof en fosfaatuitstoot door de boeren in 2018 onder het plafond bleef. Het weerhield Cora van Nieuwenhuizen niet om vervolgens de vliegbewegingen naar 540.000 te verhogen. Zat Carola te slapen?

Een tunnel naar Ameland was één van de opties

De pan waterzooi van schoonzoon is een aanrader, ik zal het recept als verrassing in de media brengen. Helpt misschien meer….of minder? in ieder geval chic en culinair.

Jozien