Afbeelding
Foto: Eigen foto

WIZW

Lesbos

Met belangstelling heb ik het artikel over Kim (van Rossum red.) gelezen, die yoga gaat geven aan vluchtelingen op Lesbos bij Nikos en Katarina.

Twee jaar geleden heb ik een week geholpen in het kamp Kara Tepe via de stichting Because we Carry en heb ik heerlijk gegeten bij deze bijzondere mensen.

Geen menu en ook geen rekening, iederen betaalde toch wel ruim voldoende, zodat er elke dag een groep mensen vanuit Moria (het grote kamp op Lesbos) getrakteerd kon worden op een maaltijd in 'At home'.

Maar nu waarom ik deze brief schrijf: wat ik zo enorm miste in de krant is een stukje berichtgeving over de actuele situatie daar. Ik volg 'Because we Carry' nog steeds via sociale media (evenals 'Movement on the Ground, beiden zeer actief op Lesbos) en de toestand is dramatisch. Er komen dagelijks meerdere boten aan, soms wel met 600 mensen per dag: jong, oud, zwanger, hele families.

Moria zit al jaren overvol, dat is bekend bij iedereen, omdat er nagenoeg geen doorstroming is naar landen die vluchtelingen op willen nemen. Naast Moria is Olive Grove ontstaan waar mensen in tenten bivakkeren zonder enige voorzieningen. En dan nu opnieuw een toestroom van duizenden mensen. Er is serieus sprake van een noodsituatie.

De mensen die nu aankomen moeten wachten voor ze überhaupt geregistreerd worden en slapen buiten op de grond voor de hekken. Bizar toch?

Bacause we Carry helpt waar ze kunnen, heel direct ter plaatse. Alle NGO's werken samen overigens en schreeuwen om hulp.

Dus ik heb maar weer eens geld gestort, alle beetjes helpen. Kijk op de websites van Because we Carry en Movement on the Ground voor meer informatie over wat deze organisaties doen of als je wilt bijdragen op wat voor manier dan ook.

Dank voor het lezen,

Perla Schmidt.

PS Kim, ik wens je een heel goede tijd in Lesbos.