De Krim met de nieuwe evenementenhal.
De Krim met de nieuwe evenementenhal. Job Schepers

"Controlevluchten boven Texel zijn breed inzetbaar"

"Dit was een proef, maar het is sowieso niet de bedoeling om de controlevluchten in te gaan zetten voor bijvoorbeeld een nieuwe dakkapel. En we gaan ook niet voor één dingetje de lucht in."

Aan het woord één van toezichthouders die aan boord zat bij de proefvlucht van de gemeente. "De vlucht is bedoeld om te kijken of het werkt. Wat wil je zien en zie je dat ook? En hoe goed is het beeldmateriaal dat je maakt. Vanuit de lucht zie je dingen die je vanaf de grond niet ziet en bovendien kun je in kortere tijd een groter gebied beslaan", legt zijn collega uit.

Bij handhavingsvluchten kan men bijvoorbeeld seizoensgebonden overtredingen zien, zoals een te grote hoeveelheid kampeermiddelen. "Maar dat niet alleen. Bij grote droogte duikt soms het verleden op." Een voorbeeld hiervan zijn de foto's die Pieter de Vries vorig jaar maakte na de aanhoudende droogte en waarop oude kreken en een toenmalige eendenkooi weer zichtbaar werden. "En wat te denken van de kustafslag. Die kunnen we zo goed monitoren. Ook het team van Gemeentewerken is positief over de eerste bevindingen. Als we dit regelmatig in gaan zetten, moet er echt een goed plan zijn. We gaan niet voor ieder wissewasje de lucht in. Dus we zullen clusteren, zodat we in één vlucht zoveel mogelijk kunnen vastleggen."

Tijdens de vlucht zijn de handhavers druk aan het fotograferen. Van tevoren is op de kaart vastgelegd waar men wil kijken. "We willen deze keer ook zien hoeveel je in één keer kunt doen. Met zo'n vliegtuig gaat het een stuk makkelijker dan met een drone, omdat je die steeds in het zicht moet houden. Wil je daarmee het hele eiland doen, ben je veel langer bezig. Bovendien mag je dan ook niet in de buurt van het vliegveld komen."

Niet bedoeld voor jacht op dakkapel

Toen de gemeente het nieuws bekend maakte, voelde een aantal mensen zich in hun privacy aangetast. "Het is niet de bedoeling om mensen vast te leggen natuurlijk en zo scherp zijn de beelden gelukkig ook niet. Het concept is niet nieuw. Jaarlijks ontvangen we in februari beelden, die we inkopen via een bedrijf. Over die beelden kunnen wij weer onze digitale kaarten leggen en zo kunnen we zien of er zaken zijn veranderd die strijdig zijn met de regelgeving. Het voordeel van deze extra vlucht(en) is als gezegd dat je ook bepaalde seizoensgebonden zaken kunt oppakken en ook dat je bijvoorbeeld in het geval van een geschil nog beelden kunt maken in aanloop naar een rechtszaak om maar wat te noemen. Zodat je de laatste stand van zaken hebt."

Tijdens de pilot-vlucht zijn de omstandigheden optimaal. Het is zonnig en helder. Het overzicht is wonderbaarlijk. Vanaf boven zie je de boeren bezig op het land, en bij een paviljoen zie je de silhouetten van mensen. In het hoogseizoen zou je zeker het aantal tenten kunnen tellen, maar het is al een stuk lastiger om het soort eenheden te zien. Of er bijvoorbeeld een tent of een ingerichte 'glampingtent' staat en wat voor voorzieningen daarop aangesloten zijn, is natuurlijk niet te zien.

"Het is echt indicatief en voor de grote lijnen. Wanneer je dan iets opmerkt en door de vluchten sterkte vermoedens hebt, kun je bij die mensen langs gaan. Je ziet vanuit de lucht zaken die je vanaf de weg simpelweg niet kunt zien en dat gaat van illegale bebouwing tot illegale campingplaatsen."

"De eerste bevindingen zijn positief. Het was slim om van tevoren goed met de piloot de kaart door te nemen. Dan is er veel mogelijk in relatief korte tijd. Wij moeten nog eens goed doornemen met de piloot wat de mogelijkheden zijn. Waar mag gevlogen worden en wanneer? Wanneer is het licht goed voor dit werk en wanneer juist niet. Allemaal zaken die relevant zijn."

Het oordeel van de verslaggever Job Schepers die mee mocht: los van het feit dat het prachtig is om Texel zo van boven te zien, zag ook ik dingen waar ik geen weet van had. Ik denk dat het wel degelijk een nuttig middel kan zijn, ondanks dat de aanpak vast nog gefinetuned moet worden. Iedereen wil dat er meer gehandhaafd wordt, maar niemand wil dat bij hem gehandhaafd wordt. Tja, zo werkt het natuurlijk niet."

Kokkelteelt bij Polder Wassenaar.
Paal 9.
De Slufter
Werkzaamheden in Waalenburg
Camping 't Woutershok in De Dennen.
Het nieuwe Buurtskap de Tuunen.
De half gedempte kolk waar GroenLinks vragen over stelde.
Zicht over Texel met rechtsonder de kartbaan.
Nieuwbouw in centrum Den Burg
De vuurtoren.
Bestemmingsplan van De Tuunen.