Folkerts keert niet terug bij STM

Pauline Folkerts keert niet terug in de directie van Stichting Texels Museum (STM). De rechter in Alkmaar heeft vrijdag de arbeidsovereenkomst tussen de partijen per 1 november ontbonden. Volgens de rechter zijn de verhoudingen "duurzaam en onherstelbaar" verstoord. Ook is binnen STM nauwelijks draagvlak voor haar terugkeer.

De aanhoudende discussie over haar positie binnen de STM-directie is Folkerts daarmee fataal geworden. De directrice, die via de rechter vergeefs probeerde terug te keren bij de stichting - krijgt een bruto-ontslagvergoeding van ruim €11.300,- mee. Ze had – in het geval haar werkgever de zaak zou winnen– ook een vertrekpremie van bijna een ton en 15 mille aan vergoedingen voor rechtsbijstand gevorderd. Beide eisen werden afgewezen, mede omdat de stichting volgens de rechter weinig te verwijten valt.

Folkerts trad medio 2015 in dienst bij STM. Vanaf april vorig jaar was ze maandenlang uit de running. In december ging ze weer volop aan de slag, nadat ze eerst een periode passende werkzaamheden had verricht. Tijdens haar afwezigheid werden haar taken waargenomen door twee interim-directeuren. Met hen samen werkte Folkerts al samen aan de vorming van een driekoppige directie – een expliciete wens van de Raad van Toezicht (RvT) – toen ze met diezelfde RvT in botsing kwam. Op verzoek van de RvT verrichtte Folkerts na een gesprek op 18 januari tussen 28 januari en 5 februari tijdelijk geen werkzaamheden. Toen zij op 5 februari weer aan het werk ging, werd zij door de voorzitter van de RvT ter plekke geschorst en gesommeerd het gebouw te verlaten.

In maart oordeelde de voorzieningenrechter nog dat de RvT daarmee te kort door de bocht was gegaan en dat er een inspanningsverplichting moest komen om de breuk te lijmen, maar vrijdag pakte het anders uit. Zo vond de rechter geen aanknopingspunten voor het verwijt van Folkerts dat STM doelbewust heeft aangestuurd op een verstoorde arbeidsrelatie en vervolgens niets heeft gedaan om die te herstellen. Er zijn, aldus het vonnis, duidelijk pogingen ondernomen de verstoorde relatie te herstellen, zoals het opstarten van een mediationtraject. Dat het daarin vervolgens van kwaad tot erger is gegaan, kan niet alleen STM worden verweten.

Bovendien had de RvT vorig jaar al duidelijk aangegeven dat er in de toekomst een driekoppige directie moest komen. In haar adviesaanvraag aan de Ondernemingsraad op dat punt begin dit jaar, ging Folkerts volgens de rechter volledig voorbij aan dat statutaire recht van de RvT, door de OR buiten medeweten van haar werkgever ook de vraag voor te leggen of een ander bestuursmodel de voorkeur verdiende. "De rechter kan de RvT volgen in het standpunt dat door het indienen van die adviesaanvraag aan de OR het vertrouwen is geschaad", aldus het vonnis.