Bewoners van 't Horntje in actie tegen plaatsing van kunstwerk

Bewoners van 't Horntje stappen naar de voorzieningenrechter met het verzoek om de plaatsing van het kunstwerk 'In veilige handen' met behulp van een voorlopige voorziening tegen te houden.

Het college heeft op 30 augustus de omgevingsvergunning voor de plaatsing afgegeven en die ligt momenteel ter inzage. Bewoners van 't Horntje vinden het jammer dat het kunstwerk in het duingebiedje tussen de veerhaven en het NIOZ komt te staan. Volgens hen gaat dat onherstelbaar beschadigd worden. "Deze zeldzame grijze duinen worden beschadigd door de plaatsing van het kunstwerk zelf en door de aantrekkende werking daarvan op bezoekers." Ze wijzen erop dat de PH-zanddijk is afgesloten voor publiek om grijze duinen te laten ontstaan, terwijl op 't Horntje mogelijk bestaande grijze duinen beschadigd gaan worden. Volgens hen zal het kunstwerk (veertien meter hoog in de vorm van een hand) ook een "buitenproportionele impact op het kleinschalige landschap en de entree van Texel" hebben. De bewoners zijn onder de naam "hand-en-af-van-het-duin" op petities.nl eveneens een handtekeningenactie tegen de plaatsing begonnen.

Het hoogheemraadschap gaf in augustus de benodigde watervergunning voor de plaatsing af en de gemeente heeft nu de omgevingsvergunning verleend. Volgens het hoogheemraadschap worden er geen voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd in de bezwaarperiode van de omgevingsvergunning. Bedoeling is dat minister Van Nieuwenhuizen het nieuwe kunstwerk maandag 14 oktober onthult bij de officiƫle afsluiting van drie jaar dijkwerkzaamheden.