Denise Betsema.
Denise Betsema. Foto: Facebook Denise Betsema

Denise nog niet bij wedstrijden

Denise Betsema heeft nog geen duidelijkheid van de internationale wielerunie UCI of zij weer van start mag gaan bij veldwedstrijden.

Ze was afgelopen zondag bij de eerste veldwedstrijd van het seizoen in het Belgische Eeklo nog niet van de partij. Denise staat formeel nog steeds op non-actief, nadat ze in april positief testte op de aanwezigheid van anabole steroïden. Dat was bij een dopingtest die na afloop van de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide werd gehouden. Denise eindigde in die wedstrijd in februari als zevende. Bij controle van de zogeheten B-staal in mei testte ze eveneens positief.

Het was sindsdien stil rond Denise, maar de afgelopen dagen kwam ze weer even in de publiciteit, omdat het veldrijden weer van start ging. Deniesoverseas Supporters, de Facebookpagina van haar supporters, stak haar een hart onder de riem. Ook de Belgische media besteedden aandacht aan Denise. De supporters lieten weten dat Denise ondanks haar schorsing volop aan het trainen is om goed voor de dag te kunnen komen als ze weer wedstrijden mag rijden. "Ze traint onvermoeibaar iedere dag keihard om sterker dan ooit aan de start te kunnen staan zodra ze dat mag. Wanneer dat ook zal zijn..." Denise ging na de uitslagen van de dopingtest in het verweer bij het UCI en dat proces loopt nog steeds.

Bij de Belgische zender Sporza, waar het veldrijden wordt uitgezonden, gaf ze aan dat het een complexe situatie is. Om haar onschuld te bewijzen, moet ze volgens de berichtgeving bij Sporza onder meer weten of ze mogelijk een vervuild supplement heeft genomen of dat er mogelijk iets bij de voeding verkeerd is gegaan.

"We weten niet wat we zoeken. Ik heb een dopingexpert in dienst genomen om te helpen. Het gaat om lichaamseigen steroïden die afwijken van andere lichaamseigen steroïden. Wat de reden is, weet ik niet, maar ik heb nooit bewust verboden middelen gebruikt. Stel dat het om een vervuild supplement zou gaan, dan moet ik nog precies hetzelfde lotnummer vinden. Bestaat dat nog? Heb ik dat nog? Ik voel me zo machteloos. Ik wacht op allerlei onderzoeken."