De atletiekbaan in Den Burg.
De atletiekbaan in Den Burg. Archieffoto Texelse Courant

Atletiekbaan voldoet niet meer aan reglementen Atletiekunie

De atletiekbaan op sportpark Den Burg Zuid voldoet sinds 2016 niet meer aan de reglementen van de Atletiekunie en de normen van NOC*NSF.

Voorzitter Martin Baptist van Atletiekvereniging Texel kaartte dat dinsdagavond aan tijdens de commissievergadering waarin het nieuwe tarievenbeleid voor gemeentelijke sportaccommodaties werd besproken.

Groot onderhoud is achterwege gebleven, waardoor de baan bij nat weer eigenlijk te glad is. De kosten voor het groot onderhoud zijn echter wel in de huurprijs verdisconteerd. Herbelijning van de baan is ook nog niet uitgevoerd.

De afkeuring kwam dinsdagavond ter sprake, omdat AV Texel als huurder van de atletiekbaan met het nieuwe beleid te maken krijgt. Bedoeling is dat de huurprijs van €13.881,47 naar €12.010,98 gaat, maar zo eenvoudig stak de wereld volgens Baptist niet in elkaar.

De gemeente en de vereniging zijn sinds de afkeuring van 2016 in overleg met elkaar over het onderhoud van de baan in aanloop naar een herkeuring en daarbij is ook de vraag aan de orde hoe het met de vervanging van de toplaag op de baan zit. Dat zal vermoedelijk in 2023 moeten gebeuren als de baan twintig jaar oud is, maar dat wordt nog bekeken, evenals het kostenplaatje dat aan een mogelijke vervanging van de toplaag hangt.

Daarnaast gaat AV Texel, volgens oude afspraken uit 2003, vanaf 2023 een baanhuur van zo'n €5.000,- per jaar betalen, omdat de baan dan is afgeschreven. "Dat loopt allemaal", aldus Baptist, "dus dan is het wel raar om in de voorstellen van het college te lezen dat je een nieuwe huurprijs van €12.010,98 zou moeten gaan betalen." Baptist gaf de politieke partijen dinsdagavond, net als de Sportraad en Gymvereniging Texel, het advies het nieuwe tarievenbeleid eerst nog eens nader met clubs te bespreken voordat het in stemming wordt gebracht.

De atletiekbaan was tot een aantal jaar geleden voor de helft eigendom van AV Texel en voor de helft van de gemeente, maar dat veranderde in 2015. Toen besloot de gemeenteraad dat de gemeente volledig eigenaar van de baan zou worden. Daarmee kwam geld beschikbaar om de bouw van het clubgebouw van AV Texel mogelijk te maken. De baan werd op 27 september 2003 officieel in gebruik genomen. De realisatie van de baan kostte destijds vier ton, waarvan de helft op diverse manieren door AV Texel bij elkaar was verzameld.