Burgemeester Uitdehaag en Olympisch schaatskampioen Uytdehaage.
Burgemeester Uitdehaag en Olympisch schaatskampioen Uytdehaage. Foto: Jeroen van Hattum

Onverwacht familie

Uytdehaage en Uitdehaag. Dat kon ergens wel eens familie zijn en dat bleek uit naspeuringen ook zo te zijn.

En zo kreeg tweevoudig Olympisch schaatskampioen Jochem Uytdehaage, die vrijdagochtend te gast was bij bakker Timmer in Den Burg, onverwacht bezoek van burgemeester Michiel Uitdehaag. De Olympisch kampioen schaatsen van 2002 (Salt Lake City) was bij Timmer om namens zijn Stichting Sporttop gezond speltbrood te promoten.

De twee bleken een gezamenlijke voorvader te hebben die tussen 1760 en 1830 heeft geleefd en op een boerderij in het buurtschap Brembos nabij Roosendaal in West-Brabant woonde. De man had een stuk of vijftien kinderen en die schreven hun achternamen destijds allemaal iets anders. Het kwam erop neer dat de burgemeester en de Olympisch kampioen schaatsen zich verre achterneven van elkaar mogen noemen.

Het bezoek leidde ook meteen tot duidelijkheid over de herkomst van de naam Uitdehaag. In de omgeving van Brembos woonden vroeger naast de familie Uitdehaag ook de families Uitdewilligen en Uitdeboogerd en dat was te herleiden naar het feit dat ze actief waren in de teelt van heesters. Schaatskampioen Uytdehaage was verrast om het allemaal mee te maken. "Erg leuk om zoiets te horen."

Overigens waren de familiebanden ook op een andere manier al vrij snel duidelijk. Jochem Uytdehaage bleek vrijwel dezelfde soort schoenen als Michiel Uitdehaag te dragen, zij het dat zijn schoenen groen in plaats van geel waren.